Ko nas nadmaši u ahlaku, nadmašio nas je i u vjeri

Tvoje istinsko vjerovanje je u tvom lijepom odnosu prema običnim ljudima, prema siromasima i svima onima koji osim Allaha nemaju drugog zaštitnika i pomagača.
الاخلاق-في-الاسلام-768x345
Novo!
Close
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je: ”Čiji islam je najbolji?” Odgovorio je: ”Onoga od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi muslimani.”

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uči nas da je suzdržavanje od nanošenja štete ljudima ibadet, i ako musliman ne može nešto korisno učiniti, onda barem ne bi smio nanositi štetu drugim ljudima. Jer, tvoja stvarna vjera je ono što se ogleda u tvom ponašanju s ljudima.
Ovu činjenicu su muslimani iz prvih generacija dobro razumjeli. Tako je hazreti Omer, radijallahu anhu, pitao za nekog čovjeka zna li ga neko od prisutnih, pa je ustao jedan čovjek i rekao: ”Znam ga ja, vođo pravovjernih.”

Hazreti Omer mu je rekao: ”Možda si ti njegov komšija, jer je komšija najbolje upućen u manire svog komšije?”
Rekao je: ”Ne, vođo pravovjernih.”
Hazreti Omer je rekao: ”Možda si ga pratio na putovanju, jer putovanja otkrivaju moral (ahlak) ljudi i uklanjaju veo s njihove prirode?”
Rekao je: ”Ne, vođo pravovjernih.”
Onda mu je hazreti Omer rekao: ”Možda si trgovao s njim, pa si imao posla s njim oko dirhema i dinara, jer oni otkrivaju ljudsku narav?”
Rekao je: ”Ne, vođo pravovjernih.”
Na kraju mu je hazreti Omer rekao: ”Možda si ga vidio u džamiji kako klanja namaz?”
Čovjek je rekao: ”Da, vođo pravovjernih.”
Tada mu je hazreti Omer rekao: ”Sjedi, ne poznaješ ti njega.”
Ibnul-Kajjim el-Dževzijje, rekao je: ”Cjelokupna vjera je u ahlaku, pa ko te nadmaši u ahlaku, nadmašio te je i u vjeri.”

Tvoje istinsko vjerovanje znači da je čast muslimana sigurna od tebe, da ne ”jedeš” njihovo meso ogovarajući ih, da ne prenosiš tuđe riječi i da ne dolijevaš ulje na vatru nesuglasica i razilaženja.

Tvoje istinsko vjerovanje je u tvojoj trgovini kad ne varaš, kad ne zakidaš i ne zaklinješ se lažno da bi prodao robu.

Tvoje istinsko vjerovanje je u tome da tvoj komšija bude siguran od tvojih uvreda, da tvoje radne kolege budu sigurni od tvoje klevete, u tvome dobročinstvu prema tvojim roditeljima, u održavanju rodbinskih veza i dobročinstvu prema tvojoj rodbini.

Tvoje istinsko vjerovanje je u tvom lijepom odnosu prema običnim ljudima, prema siromasima i svima onima koji osim Allaha nemaju drugog zaštitnika i pomagača.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Search
Search

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.