Kakva je situacija sa obavezom cijepljenja u EU?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Rasprava o obaveznom cijepljenju protiv korone, kao sredstvu u borbi protiv pandemije, vodi se u EU različito - od zemlje do zemlje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Francuska

U televizijskom obraćanju u ponedjeljak navečer, koje je pratilo više gledalaca nego finale Evropskog prvenstva u fudbalu, predsjednik Emmanuel Macron dao je novi zamah kampanji cijepljenja u svojoj zemlji. Mjere se prije svega odnose na zdravstvene radnike: Ako zaposlenici u bolnicama i staračkim domovima ne budu cijepljeni do septembra, prijeti im gubitak posla. Pored toga, predsjednik je najavio ograničenja za one koji nisu imunizovani. Pozivom na obavezno cijepljenje, vlada u Parizu reaguje na širenje vrlo zarazne „Delta”- varijante koronavirusa. Uz to: do sada nije u potpunosti cijepljeno ni 39 posto Francuza. U Francuskoj nema kritika koje se odnose na najave obaveznog cijepljenja. Naprotiv: odmah nakon Macronovog TV-obraćanja, Francuzi su putem interneta rezervisali gotovo milion termina za vakcinaciju. Kao što je objavila web stranica za rezervacije Doctolib, radilo se uglavnom o građanima mlađim od 35 godina

Grčka

Grčki šef vlade trenutno pokušava da snažnom retorikom: stavi pod kontrolu krizu izazvanu koronom: riječima ali i djelima: “Nećemo ponovo zatvarati zemlju zbog neprimjerenog ponašanja nekih ljudi”, rekao je premijer Kyriakos Mitsotakis početkom ove sedmice. U cijeloj zemlji ljudima će ubuduće biti dozvoljen boravak u zatvorenom prostoru – restoranima i kulturnim ustanovama  – samo ako su cijepljeni protiv korone. Zaposleni u zdravstvenom sektoru i gerijatrijskoj njezi također se obavezno moraju cijepiti, u protivnom mogu biti udaljeni sa posla. Protivljenja tome su umjerena. To je možda i zbog spoznaje da se hitno mora nešto poduzeti. Broj novih infekcija naglo je porastao u posljednje dvije sedmice nakon opsežnog ublažavanja mjera ograničenja. Stručnjaci za koronu uzroke širenja virusa vide prije svega u razuzdanom noćnom životu i zabavi mladih ljudi. S obzirom na teško uzdrmani zdravstveni sistem, to je dovoljan razlog da odgovorni u Atini dignu uzbunu.

Njemačka

Nedugo nakon što je obavezno cijepljenje uvedeno u mnoge EU-zemlje, iż Njemačke je stigao jasan prigovor. Kancelarka Angela Merkel odbacila je to u utorak s neobičnom jasnoćom: “Ne namjeravamo ići putem, koji je predložila Francuska. Rekli smo da neće biti obaveznog cijepljenja”. Merkel može biti sigurna da ova izjava neće izazvati veliko protivljenje javnosti. Jedan od razloga za to je taj što bi se generalni zahtjev za obaveznim cijepljenjem teško mogao sprovesti u Njemačkoj. Pravo na fizički integritet ukorijenjeno je u Ustavu kao osnovnom zakonu. Međutim, postoje izuzeci. Na primjer, djeca moraju biti vakcinisana protiv ospica kad krenu u školu ili vrtić. Kada krenu u obdanište, obično morate pružiti dokaz da su cijepljena protiv ove dječije bolesti. Isto se odnosi na ljude koji rade u vrtićima, školama ili medicinskim ustanovama, kao što su vaspitači, prosvjetni radnici i veliki dio medicinskog osoblja. Tražioci azila i izbjeglice također se moraju cijepiti četiri sedmice nakon što su dobili smještaj u Izbjegličkom domu.

Engleska

Fudbalski učinak engleskog tima tokom Evropskog prvenstva u fudbalu ostavio je pozitivan utisak na mnoge ljude. Gužva na londonskom stadionu Wembley bez nadzora i sa većinom navijača bez maske, izazvala je kritike širom svijeta. U samoj Engleskoj, vrlo zarazna varijanta Delta je prevladala u oko 85 posto novih infekcija. Vlada u Londonu je na „cik-cak”- kursu. Britanski premijer Boris Johnson pozvao je stanovništvo na oprez i obzirnost. To se uklapa u činjenicu da je vlada prije samo nekoliko sedmica najavila obavezno cijepljenje za zaposlene u domovima za penzionere. Ova obaveza se odnosi i na frizere i druge pružatelje usluga, kao i na dobrovoljne pomagače – volontere. S druge strane, pod pritiskom javnog mnijenja, Johnson slijedi kurs otvaranja zemlje u svim oblastima života. Gotovo sve mjere protiv korone trebaju biti ukinute od 19. jula.

Češka Republika

U ovoj istočnoevropskoj zemlji djeca ionako moraju biti cijepljena protiv devet bolesti, uključujući difteriju, tetanus, hripavac, hepatitis B, ospice, rubeolu i zaušnjake. Vrtići i jaslice mogu odbiti da prime dijete ukoliko nema potvrdu o cijepljenju. A i roditeljima prijeti novčana kazna. O tome nema veće javne rasprave. To je možda i zbog činjenice da je podršku ovom strogom kursu  pružio Evropski sud za ljudska prava (ECHR) proteklog proljeća. Zdravstvena politika u Češkoj je, prema ocjeni sudija, u “najboljem interesu” djece.

Ako obavezno cijepljenje postane mjerilo za sve, sasvim je moguće da će politički odgovorni u Pragu uskoro naglas naglas razmišljati i o obaveznom cijepljenju protiv korone. Prema najnovijim podacima Instituta Robert Koch, broj ljudi koji su primili dvije vakcine u Češkoj iznosi samo 36 posto, što je donja trećina u poređenju sa drugim zemljama EU.

Čitajte više