Jedino autentičnost i originalnost imaju budućnost

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Kada je riječ o potvrđivanju odluke Mješovitog komiteta između država EFTA i Republike Srbije u vezi sa definicijom pojma „proizvodi sa porijeklom“, akademik Zukorlić kazao da je ovo jedan od načina da se zašiti originalnost.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o potvrđivanju više sporazuma. Među tim tačkama je i Prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora o zajmu Projekat daljinskog grijanja. Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić  kazao da se ovaj program treba nastaviti kako bi svaki grad i opština u državi uspješno riješili pitanje zagađenosti vazduha od neadekvatnog grijanja.
Podsjetio da je Novi Pazar jedan od najugroženijih gradova po ovom pitanju.

– Zato je važno da se Novi Pazar uvrsti u ovaj program i da što prije i da što prije bude na agendi za rješavanje. Prosto stanje u zagađenosti atmosfere u Novom Pazaru je tako dramatično da smo imali u jednom trenutku crni rekord da je Novi Pazar izbio na prvo mjesto u svijetu po zagađenosti tokom zime, a vrlo često je držao i drugu, odnosno treću poziciju.

Dodao da je ovo prilika da se ponovo skrene pažnja na nezakonite proizvođače koji zagađuju vazduh.

– U Novom Pazaru smo svjedoci pa mogu govoriti ono što očima vidim. Razne peletare, razne strukture, fabrike koje su uspjele da preskoče razne dozvole i elaborate, to mora biti predmetom našeg interesovanja. Dakle, unapređenje načina grijanja uključujući i daljinsko grijanje jeste veoma značajan osnov u rješavanju ovog problema, ali ne i dovoljan. Mi moramo uključiti i sve ostale mehanizme vlasti, posebno kontrole mehanizme, inspekcije službe i provjeriti kako određene strukture, određeni “privrednici” koji su ili u kriminalu ili u sprezi sa kriminalom i koriste tu svoju finansijsku kriminalnu moć da zaobiđu zakonske propise, da dobiju nezakonito dozvole i da na taj način budu zaštićeni od standarda koji su obavezni da ispoštuju kako ne bi bili zagađivači našeg vazduha. Na ovo se treba fokusirati kako bi mogli iz dana u dan popravljati kvalitet života građana.

Kada je riječ o potvrđivanju odluke Mješovitog komiteta između država EFTA i Republike Srbije u vezi sa definicijom pojma „proizvodi sa porijeklom“, akademik Zukorlić kazao da je ovo jedan od načina da se zašiti originalnost.

– Ne samo što je važan sa aspekta visokih međunarodnih standarda, on je veoma važan iz razloga što dugoročno obezbjeđuje afirmaciju kvaliteta, afirmaciju originalnosti, afirmaciju onoga što treba da bude najzdraviji dio privrede. Danas ukoliko razmatramo razne oblike ugrožavanja privrede, ugrožavanja zdravih, pravih, poštenih proizvođača, jeste upravo agresija falsifikata u odnosu na original. Dakle, original ne može sam da se izbori od falsifikata ukoliko nema sistemsku zaštitu države, naravno i drugih međunarodnih institucija. To je ono što razlikuje razvijene od ne razvijenih.

Smatra da se na ovaj način građanima šalje poruka da budućnost ima jedino autentičnost i originalnost.

– Tek tako ćemo mi onda znati da vrijednujemo da onaj poljoprivrednik koji proizvodi svoj luk, svoju jabuku, svoju voćku, svoje povrće, pogotovo ako je još organsko to je najvrednija i najoriginalnija stvar koja treba da dobije podršku. Upravo u proizvodnji kroz dotacije država odnosno Ministarstvo za poljoprivredu i trgovinu, prodaje ih kroz zaštitu od lopova, švercera koji će prevariti te poštene proizvođače preko olakšica koje će se dobiti i sporazumom sa zemljama EFTA u pogledu ostvarivanja određenih olakšica, ušteda, kao i mogućnosti profita kroz ovaj sporazum. Dakle, to je nešto što za mene nije samo proceduralna stvar koja eto daje neke minimalne olakšice već se radi o nečemu što je vrijednosno bitno, što predstavlja vrijednosnu potvrdu sa naše strane da smo svjesni da original i falsifikat nije isto.

Slikovito objasnio razliku između falsifikata i originala.

– Sada, kako živi falsikifat? Falsifikat vam je kao mrak. On je u osnovi i filozofski i suštinski nepostojeća kategorija. Mi svi tvrdimo da mrak postoji. Međutim mrak ne postoji. Mrak je nedostatak svjetla. Zato onaj ko misli da mrak postoji i da je kategorija subjekta, onda pokuša da ga izbaci iz prostorije. Mrak se eliminiše dovođenjem svjetla, a to se ne dešava uvođenjem kroz vrata, već kroz instalaciju, kroz obezbjeđivanje energije, kroz stručnost, sistem, kroz civilizirano, stručno djelovanje. Isto tako falsifikat postoji dok nema originala. Zato danas falsifikati napadaju originale. U banalnom smislu, ako hoćete utvrditi da li je jedna novčanica falsifikovana, ako je dobro falsifikovana i posjedujete samo tu novčanicu teško ćete utvrditi da je ona falsifikovana. Ali ako imate originalnu novčanicu i uporedite sa falsifikovanom, budete spori u upoređivanju, upoređivanjem i komparacijom, vi ćete otkriti falsifikat. Zato kada u bilo kom segmentu društva, u obrazovanju, u kulturi, u znanju, u politici, u tehnici, tehnologiji, nauci, trgovini i proizvodnji, kada se pojavi original, falsifikat vrišti. On vrišti jer je on ugrožen. Sada, problem demokratije je što deset falsifikata mogu da preglasaju jednog originala. To je jedan od problema i anomalija demokratije i ne znam kako ćemo naći zaštitu od toga. Ali definitivno ono što jeste važno kroz ovaj sporazum kao i kroz sporazum sa Švicerskom i Islandom i sve druge sporazume, oni zapravo ovjeravaju naše opredjeljenje prema originalnosti, prema izvornosti, prema kvalitetu u svakom pogledu. Zato pozdravljam aktivnosti Vlade R. Srbije u pripremi ovih sporazuma i oni svakako zaslužuju podršku.

Čitajte više