Svaki čovjek je odgovoran za svoju sreću na ovom i budućem svijetu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Jer, poslije moje smrti ko će me se sjećati i koliko dugo?
Ilustracija: Mara Drozdova
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Profesora u penziji, pitali su: ”Šta se promijenilo od tvojih ubjeđenja i navika tokom tvog bogatog životnog iskustva?”

On je rekao: ”Shvatio sam da nisam kao “Atlas” (”Atlant”), jedan od Titana iz grčke mitologije, i da svijet ne stoji na mojim leđima.

– Prestao sam se cjenkati s prodavačem voća i povrća, jer me na kraju neki cent neće učiniti bogatijim, ali siromašnom prodavaču može pomoći u obezbjeđivanju opskrbe za njegovu porodicu.

– Vještinom dijeljenja komplimenata bavim se velikodušno i slobodno, bez licemjerja. Iskustvo me naučilo da to poboljšava raspoloženje, ne samo onoga koji dobije kompliment, već posebno poboljšava moje raspoloženje.

– Naučio sam da se ne uzrujavam zbog toga što mi se košulja naborala i pogužvala, jer je snaga ličnosti mnogo važnija od fizičkog izgleda.

– Smireno i dostojanstveno se odmičem od ljudi koji me ne cijene. Možda oni ne znaju moju vrijednost, ali ja vrlo dobro znam ko sam. I nije me briga za one koji su me iznevjerili i izdali, znam da ih je Allah udaljio od mene, jer oni ne zaslužuju biti u krugu zaslužnih ljudi.

– Postao sam hladan kao led kada naiđem na nekoga ko me agresivno provocira da me uvuče u svađu i jalovu raspravu. U svakom slučaju, na kraju, od takvih rasprava neće ostati ništa, i bolje je reći: ”U pravu si!”, i mirno se povući, nego se upuštati u beskorisne rasprave.

– Naučio sam živjeti svaki dan pozitivno i raditi korisne stvari makar bile i neznatne, na osnovu riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ”Kada bi nastupio Sudnji dan, a u ruci nekog od vas bila sadnica, neka je zasadi.”

– Radim sve ono zbog čega se osjećam sretno i uživam u svom životu, jer godine idu, a moja djeca i moja porodica su samo dio mog života, a ne cijeli život. Trudim se da povećam svoju pobožnost i da uživam u ibadetu i pokornosti Allahu, dželle šanuhu. Jer, poslije moje smrti ko će me se sjećati i koliko dugo?

Stoga sam shvatio da sam odgovoran za svoju sreću na ovom i budućem svijetu.

Čitajte više