Obilježena godišnjica pokušaja vojnog udara u Turskoj

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru, Bašar Bašol tokom svog obraćanja podsjetio na pokušaj puča naglasivši da je jedinstvo pobjedilo.
Obilježena godišnjica pokušaja vojnog udara u Turskoj_60ecebed71d42.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U povodu godišnjice pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, u novopazarskom muzeju “Ras” danas je otvorena izložba fotografija “Pobjeda demokratije, 15. juli 2016.” koja podsjeća na dešavanja tog datuma u Ankari i Istanbulu.

Uz podsjećanje šta se sve desilo 15. jula 2016. godine, naglašeno je da je “turski narod pokazao visoku zrelost za demokratiju i na poziv predsjednika Republike sačuvao slobodnu volju i dostojanstvo zajednice u svojoj državi i cijelom svijetu”.

Generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru, Bašar Bašol tokom svog obraćanja podsjetio na pokušaj puča naglasivši da je jedinstvo pobjedilo.

“Šehidilo je te noći više od 250 mojih sunarodnika i mi se sada dovom njih sjećamo. Puno toga smo izgubili te noći ali se narod dodatno ujedinio i stao u odbranu zemlje na poziv našeg predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Tokom pokušaja vojnog puča mi smo učvrstili i naše odnose sa braćom u Sandžaku koji su sa ulica slali poruke podrške i osude  pokušaja vojnog udara. Na tome smo zahvalni svojoj braći u Sandžaku.  Zajedno se gledajući u izložene fotografije prisjećamo kakav je sramni čin bio isplaniranin ali je zahvaljući našem narodu i herojima turske to spriječeno”.

Direktor muzeja „Ras“ u Novom Pazaru istakao da svi moramo raditi na boljim međuljudskim odnosima kako bi zaštitili i sačuvali zajednicu.

Podsjetio da je novopazarski muzej Ras institucija koja je osnovana prije 66 godina, direktor muzeja Fuad Baćićanin je rekao da je zbog značajnog broja i važnosti rukopisa koje posjeduje osnovana muzejska biblioteka i da je digitalizirana uz pomoć projekta koji je podržala TIKA-e i Republike Turske.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.