Genocid lekcija koju ne smijemo zaboraviti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
"Ja svojim dolaskom šaljem poruku i lekciju da zločini, a posebno zločin ovog formata, ne može biti minimiziran i marginaliziran, zapostavljen i na koncu zaboravljen", kazao je Zukorlić.
Akademik Zukorlić u Srebrenici: Genocid lekcija koju ne smijemo zaboraviti_60eb9acba88ad.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja akademik Muamer Zukorlić kazao je u Potočarima da se dolaskom na obilježavanje genocida u Srebrenici šalje poruka da se zločin ovog formata ne može minimizirati i zaboraviti.

Dodao da tendencija pojačane revitalizacije genocida od strane društva u Srbiji nije dobra, te da će kroz Narodu skupštinu, čiji je potpredsjednik, pokušati da to promijeni.

– Prije svega dolazak ovdje treba razumjeti kao lični odnos prema zločinu najvišeg ranga koji ovdje ima i pravnu formulaciju genocida. Ne dolazi se ovdje ni zbog kog drugog, ovdje se dolazi zbog sebe, evo više ne znam koji puta dolazim ovdje i često imam brojne obaveze zbog kojih bih dolazak mogao odgoditi, međutim kada pomislim šta znači dolazak ovdje ja obavezno dođem zato što ja dolaskom obnavljam bistrinu i čistotu sopstvene etike i sopstvenog karaktera, a potom svjestan sam i svojih pozicija i uticaja na druge ljude od svoje porodice pa dalje. Ja svojim dolaskom šaljem poruku i lekciju da zločini, a posebno zločin ovog formata, ne može biti minimiziran i marginaliziran, zapostavljen i na koncu zaboravljen. Naravno kada obavljate javne funkcije vaša je odgovornost još veća i u svakom slučaju pitanje odnosa drugih zemalja treba posmatrati na isti ovaj način, to je pitanje zrelosti i sopstvenog odnosa prema sebi. Sve deklaracije koje se donose predstavljaju neku vrstu sazrijevanja društava kroz svoje političke predstavnike. Nažalost, mi imamo određene oscilacije kada je u pitanju Srbija, imamo jačanje nacionalističkih tendencija, imamo pojačano revitaliziranje genocida u Srebrenici, negiranje genocida, pravdanje zločinaca, glorifikovanje i nagrađivanje zločinaca. To su stvari koje nisu dobre, mnogi misle da su one dobre za Srbiju, a da nisu dobre za druge, međutim one su loše prije svega za Srbiju i srpski narod. Da li će ovo rezultirati nekim novim kulminacijama koje neće biti dobre ili će ovo biti neko pražnjenje političkih potencijala nacionalizma ostaje da se vidimo. Neprijatno je sve to gledati, ali mi ćemo nastaviti našu borbu kroz Narodnu Skupštinu i ostale mogućnosti koje su nam na raspolaganju, kazao je Zukorlić.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.