Hakeri zahtijevaju 70 miliona dolara za vraćanje podataka kompanijama

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
REvilov napad koji je izvršen 2. jula, bio je među najdramatičnijim u nizu hakerskih napada koji sve više privlače pažnju.
Screenshot 2021-07-05 at 16.45.45
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Hakeri za koje se sumnja da stoje iza napada masovne iznude, koji je pogodio stotine kompanija širom svijeta, tražili su 70 miliona dolara za vraćanje podataka za koje drže otkupninu, navodi se u objavi na njihovoj internet stranici, prenosi Reuters.

Zahtjev je objavljen na blogu koji obično koristi REvil, grupa za cyber kriminal se ubraja među najveće iznuđivače na svijetu.

Grupa, povezana s Rusijom, ima strukturu koja povremeno otežava utvrđivanje ko govori u ime hakera, ali Allan Liska iz kompanije za cyber sigurnost Recorded Future rekao je za Reuters da je poruka “gotovo sigurno” došla iz samog vrha REvila.

Grupa nije odgovorila na pokušaj Reutersa da je kontaktira radi komentara.

REvilov napad koji je izvršen 2. jula, bio je među najdramatičnijim u nizu hakerskih napada koji sve više privlače pažnju.

Grupa najpoznatija po iznuđivanju 11 miliona dolara od mesoprerađivačkog poduzeća JBS nakon napada na Dan sjećanja, zarazila je 2. jula hiljade žrtava u najmanje 17 zemalja, prenosi Associated Press, uglavnom putem kompanija koje upravljaju IT infrastrukturom za više klijenata.

Grupa je provalila u Kaseyu, firmu za informacione tehnologije sa sjedištem u Miamiju i iskoristila njihov pristup klijentima, pokrenuvši lančanu reakciju koja je brzo paralizovala računare stotina firmi širom svijeta.

Fred Voccola, izvršni direktor iz softverske kompanije Kaseya, procijenio je da je nekoliko hiljada žrtava, uglavnom malih preduzeća poput stomatoloških ordinacija, arhitektonskih firmi, centara za plastičnu kirurgiju, knjižara, itd.

FBI je u nedjeljnom saopštenju naveo da istražuje napad zajedno sa saveznom Agencijom za kibernetsku sigurnost i sigurnost infrastrukture, iako “razmjeri ovog incidenta mogu biti takvi da ne možemo odgovoriti svakoj žrtvi pojedinačno”.

Kako AP navodi, cyber kriminalci napadaju mreže tako što ubacuju “zlonamjerni softver” koji parališe mreže kodirajući sve njihove podatke.

Ukoliko plate, žrtve potom dobijaju ključ.

Stručnjaci kažu da nije slučajno REvil pokrenuo napad početkom prazničnog vikenda, znajući da će u američkim uredima biti manje osoblja.

Prema istraživanju koje je objavila firma za kibernetsku sigurnost ESET, napadom je pogođeno desetak različitih zemalja.

Napad dolazi manje od mjesec dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden “pritisnuo” ruskog predsjednika Vladimira Putina da prestane pružati utočište REvilu i drugim cyber grupama čije se neumoljive iznuđivačke napade na SAD smatraju prijetnjom po nacionalnu sigurnost, navodi AP.

Čitajte više