Oštre kritike na račun Mađarske

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
"Kada će EU konačno poduzeti nešto i Orbanu uskratiti novac?", pitaju se mnogi europarlamentarci.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Kada se ujutro probudim pored svoje djevojke, pitam se kako se može dogoditi da nas mrze samo zato što se volimo?”, glasilo je pitanje njemačke zastupnice u Evropskom parlamentu Terry Reintke tokom povremeno emotivne rasprave o kontroverznom novom LGBTQ zakonu u Mađarskoj. I predsjednica Komisije EU-a Ursula von der Leyen ponovo je na plenarnoj sjednici rekla da je zakon koji ograničava zastupljenost seksualnih manjina u medijima “sramota”. Njen stav je podržala i velika većina govornika u Evropskom parlamentu u Strasbourgu. Oni su zahtijevali da se usvojeni zakon povuče i da se, ukoliko se to ne dogodi, odrede kaznene mjere protiv Mađarske.

Nasuprot tome, mađarski europarlamentarac Balas Hidveghi iz vladajuće stranke Fidesz  je rekao da je teško “pronaći riječi za ludilo koje se ovdje događa”. EU, kako je rekao, ne poštuje evropske vrijednosti, jer ignorira pravo Mađarske da samostalno donosi sopstvene zakone. Kontroverzni zakon, pojasnio je on, služi samo zaštiti djece od “seksualne propagande”. Prema Balazsu Hidveghiju, prava mađarskih homoseksualaca, lezbijki i transseksualaca nisu reducirana, ali oni nemaju šta tražiti u vrtićima i školama.

“Svak ko vjeruje da se gledanjem Netflixa postaje gej, nije ništa shvatio”, riječi su kojima se njemački parlamentarac Moritz Körner iz FDP-a suprotstavio toj konstataciji.

Evropska komisija će podići još jednu tužbu protiv Mađarske

Vera Jourova, koja je u EU nadležna za osnovna ljudska prava u Strasbourgu, izjavila je da je mađarski zakon „sasvim jasno diskriminirajući i da krši temeljne vrijednosti EU-a„. Ona to, kako je rekla, neće prihvatiti i suprotstaviće se svim raspoloživim sredstvima. EU će vjerovatno pred Evropskim sudom pravde podići još jednu tužbu protiv Mađarske. Taj zakon također krši medijske slobode unutar Evropske unije i odredbe unutarnjeg tržišta, rekla je Jourova. Komesarka EU-a ukazala je i da je isplata sredstava iz novog budžeta EU-a povezana sa poštivanjem vladavine zakona. Vera Jourova je najavila i da će vrlo pažljivo provjeriti slučaj Mađarske. „Evropska komisija će iskoristiti svu svoju moć.”

 Još se razmatra zahtjev Mađarske za dodjelu sredstava za pomoć

Jourova je rekla da trenutno još nije odbijen zahtjev Mađarske za isplatu 7,2 milijarde eura sredstava za oporavak zemlje od posljedica pandemije koronavirusa. O tome je izvještavala njemačka novinska agencija dpa. Taj plan se trenutno još ispituje. „Njemački medij nije u pravu u vezi s tim”, istakla je Jurvova. Komesarka EU-a potvrdila je da još nije jasno da li Mađarska ispunjava obavezu poštivanja vladavine prava za koju je vazana isplata sredstava. To se, kako je rekla, još ispituje.

Njemački zastupnik Jörg Meuthen iz desničarsko-populističkog AfD-a je stao u odbranu Mađarske. “Mađarska je meta još jednog napada jer insistira na sopstvenom suverenitetu,” rekao je Meuthen. Nije mađarsko zakonodavstvo sramotno, već kritika predsjednice Komisije von der Leyen, rekao je političar AfD-a, koji je i sam na meti kritika. Njemu bi uskoro kao članu Evropskog parlamenta mogao biti ukinut imunitet, jer Berlinsko javno tužilaštvo vodi istragu protiv njega zbog navodnih ilegalnih stranačkih donacija. Političar AfD-a pak odbacuje te optužbe.

Neki zastupnici su tokom debate na odjeći nosili simbole sa duginim bojama, koji su obilježje gej i lezbijskog pokreta za ravnopravnost. Jereon Lenaers, zastupnik nizozemskih demokršćana, pozvao je institucije EU-a da konačno djeluju, a ne da samo upućuju usmene kritike protiv Mađarske. Na posljednjem samitu EU-a mogle su se čuti oštre kritike na račun mađarskog premijera Viktora Orbana, ali nije bilo formalnih zaključaka Vijeća.

Proces prima članu 7. će se nastaviti

Komesarka EU-a za ljudska prava Vera Jourova obećala je da će pokrenuti postupak revizije po pitanju vladavine zakona u Mađarskoj i Poljskoj, koji će se odvijati paralelno sa trenutnim slučajem. Ove tužbe prema članu 7. Ugovora EU prati Vijeće ministara i već godinama sve tapka u mjestu. Postupci se tiču ograničavanja nezavisnosti sudstva, kao i ograničenja slobode medija i akademske zajednice. Na koncu bi oni mogli dovesti do uvođenja sankcija protiv Poljske i Mađarske. Za to su, međutim, neophodna formalna glasanja, kojih se Vijeće ministara kao predstavništvo država članica do sada pribojavalo.

Zastupnica socijaldemokrata Bettina Vollath iz Austrije optužila je mađarsku vladu da već „dugo sistematski i uveliko” vrši ukidanje osnovnih ljudskih prava. To je u više presuda, dodala je ona, ustanovio i Evropski sud pravde. Vollath je pitala koliko dugo još ostale institucije EU-a namjeravaju čekati prije nego što nešto poduzmu. Evropski parlament je već u martu proglasio EU “zonom slobode” za homoseksualce, lezbijke i transseksualce, istakla je ova socijaldemokratkinja. To je trebalo da bude odgovor na proglašenje „LGBTQ slobodnih zona” u Swidniku i drugim gradovima u Poljskoj prije dvije godine.

Novi mehanizam

Parlamentarna grupa Zelenih u Evropskom parlamentu usljed toga je naručila pravnu procjenu situacije u Mađarskoj. Pravni stručnjaci došli su do zaključka da Komisija EU-a treba odmah pokrenuti ukidanje isplate podsticajnih sredstava. Nezavisnost pravosuđa, što je, kako je istaknuto, preduslov za dobijanje sredstava EU-a, nije zagarantirana. Prema izvještaju koji se temelji na podacima Evropske uprave za borbu protiv prevara (OLAF), porodica i prijatelji mađarskog premijera Viktora Orbana imali su povlašten status prilikom dodjele ugovora za EU-projekte.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen želi pokrenuti odgovarajući postupak protiv Mađarske zbog novog “mehanizma vladavine prava” ali tek poslije presude Evropskog suda pravde na žalbe Mađarske i Poljske. To se očekuje na jesen. “Ali podaci i činjenice se već prikupljaju. Ništa se neće izgubiti”, obećala je von der Leyen parlamentu.

“Oni koji ne razumiju osnovna ljudska prava, razumiju govor novca”, rekla je komesarka EU-a Vera Jourova na kraju debate. Na koncu, birači u Poljskoj i Mađarskoj morali bi se zapitati žele li i dalje podržavati takve vlade, zaključila je ona.

Čitajte više