Poslanici SPP-a dominiraju u Parlamentu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Po prvi put Bošnjaci imaju i tri narodne poslanice.
Aktivnost bošnjačkih narodnih poslanika – Poslanici SPP-a dominiraju u Parlamentu_60e3b1017bb9e.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Od formiranja novog saziva Skupštine Srbije, 28. oktobra prošle godine, devet bošnjačkih narodnih poslanika tokom sjednica narodne Skupštine R.Srbije govorilo je ukupno 360 puta, od čega čak 231 obraćanje poslanika Stranke pravde i pomirenja.

Najaktivniji bošnjački poslanik po broju obraćanja je Samir Tandir iz Stranke pravde i pomirenja sa 83 obraćanja, poslanik koji je najviše govorio je akademik Muamer Zukorlić sa 18 sati i sedam minuta, dok je poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Mirsad Hodžić održao najmanje govora, svega osam.

Kada je riječ o aktivnostima poslaničkih klubova od početka rada novog saziva Parlamenta, najviše obraćanja imaju poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić za našu djecu”, zatim slijede odvojeno, poslaničke grupe SPS-a, SPP-a, JS-a i SDPS-a.

Po prvi put Bošnjaci imaju narodne poslanike koji su u samom vrhu aktivnosti. Tako su Tandir i Zukorlić drugi i treći po aktivnost od ukupno 250 poslanika.

Prema podacima Otvorenog parlamenta, Samir Tandir se plenumu obratio ukupno 83 puta, 40 puta je govorio o aktima koji su bili na dnevnom redu, 11 puta je replicirao, 14 puta je tražio obavještenja i objašnjenja, a postavio je i 11 poslaničkih pitanja.

Njegov partijski kolega akademik Muamer Zukorlić je na drugom je mjestu, sa tri obraćanja manje. On je 60 puta diskutovao o aktima, 17 puta je odgovarao drugim članovima republičkog parlamenta i postavio je dva pitanja.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović govorio je 43 puta, 9 puta o odlukama o kojima se raspravljalo, 11 puta po poslovniku, a replicirao je 16 puta.

Član SPP-a dr. Jahja Fehratović je diskutovao 42 puta, od čega 24 puta po tačkama dnevnog reda.

Dr. Muamer Bačevac sa liste Socijaldemokratske partije Srbije obratio se 38 puta, od kojih je 26 puta govorio o aktima koji su bili na dnevnom redu.

Po prvi put Bošnjaci imaju i tri narodne poslanice. Samira Ćosović (SDPS) imala je 29 obraćanja, dr. Misala Pramenković (SPP) se 26 puta obratila plenumu, dok je Selma Kučević (SDA Sandžaka) govorila 11 puta.

Najmanje aktivan bošnjački narodni je Mirsad Hodžić (SDA Sandžaka) koji se do sada za riječ javio samo osam puta.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.