Ukrajina razmatra doradu nacionalnog trozupca

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Tačna simbolika aktuelnog trozupca nije jasna, mada se zna da je najranije korišćen tokom vladavine Vladimira Velikog, vladara Kijevske Rusije, od pre oko 1.000 godina.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nada se da predložena dopuna čuvenog ukrajinskog plavo-žutog nacionalnog amblema – trozupca – može biti usvojena u parlament do 30. godišnjice nezavisnosti zemlje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Zelenski je 29. juna rekao da podnosi Vrhovnoj radi “hitan” nacrt zakona za dopunu dizajna ukrajinskog nacionalnog amblema. Ako predlog bude usvojen, Ukrajina će dobiti kompleksniji nacionalni amblem od trenutnog žutog trozupca na plavom štitu.

Ukrajina želi da se pridruži nekolicini zemalja koje imaju dva nacionalna amblema, od kojih bi jedan bio jednostavnija verzija “većeg” simbola državnosti.

Dizajn koji je izneo Zelenski pobedio je na konkursu 2020. godine na kojem je odluku doneo “profesionalni žiri” u kojem je bio i autor trozupca koji se trenutno koristi kao ukrajinski državni amblem. Dizajn ispunjava nekoliko uslova predviđenih Ustavom, mada su neki tražili dorade. Među žalbama je da deluje kao da se gazi po ukrajinskoj zastavi i da zgleda kao da anđeo nosi čarape.

Ukrajinski predsednik rekao je 28. juna da je “tokom godina bilo mnogo različitih nadmetanja, sporenja, svađa, mišljenja i vizija” za konačni dizajn nacionalnog amblema. “To je normalno. Ovo je demokratija. Mislim da u godini 30. godišnjice nezavisnosti i 25. godišnjice Ustava (Ukrajine) moramo konačno da stavimo tačku na ovo pitanje”, dodao je Zelenski.

Tačna simbolika aktuelnog trozupca nije jasna, mada se zna da je najranije korišćen tokom vladavine Vladimira Velikog, vladara Kijevske Rusije, od pre oko 1.000 godina.

Trozubac se pojavio 1918. kao nacionalni simbol nezavisne Ukrajine tokom kratkotrajne “Narodne Republike” od 1917 do 1920. pre nego što su Ukrajinu zauzeli boljševici Vladimira Lenjina i pretvorili je u socijalističku republiku Sovjetskog Saveza.

Tokom Drugog svetskog rata, trozubac se ponovo pojavio kao oznaka nacionalističkih organizacija povezanih s nacistima koje su se borile protiv Sovjeta, uključujući zloglasni Šucmanšaft (Pomoćna policija) koji je pomagao Nemcima tokom njihove krvave okupacije Ukrajine.

Posle proglašenja nezavisnost Ukrajine od Sovjetskog Saveza 1991. godine, srp i čekić Ukrajinske Sovjetske Socijalističke Republike zamenjeni su “manjim” amblemom žutog trozupca na plavom štitu. “Veći” i kompleksniji simbol još nije dogovoren, uprkos nekolicini pokušaja.

Neki Ukrajinci veruju da bi posle 30 godina upotrebe trozupca trebalo ignorisati zahtev iz Ustava za drugim simbolom. Istoričar Oleksandar Zinčenko rekao je za RSE da je trozubac “jedan od najoriginalnijih amblema na planeti. Zašto da ga komplikujemo kada možemo da zadržimo njegov jednostavan, živopisni minimalizam?”

Čitajte više