Sjenica

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dolaskom Muniba Mujagića na čelo opštine, mi u tuđini čujemo drugačije vijesti u Sjenici.
Capture-2
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Po teritorijalnoj površini među najvišima, po broju stanovništva među najmanjima, po nadmorskoj visini najvisočija, po razvijenosti najsiromašnija……

 
Bijaše to mjesto gdje dubrovački trgovci plaćaše carinu na svoju robu, gdje Nemanjići provodiše godišnji odmor. Mjesto velikih vojnih pokreta i sukoba, mjesto i sjedište pašaluka. Mjesto gdje se i genocid dogodi, mjesto koje komunisti radi vlastitog spašavanja izabraše kao najpogodnije tlo, pa pokušaše da ga uzmu milom ili silom, pa napokon i kad ga okrutni komunisti konačno zauzeše i vladaše nekoliko decenija, Sjenica je čitav taj period kao i period u proteklih nekoliko vijekova, imala hrabar narod i mudre prvake koji su znali i umjeli voditi brigu o narodu kojeg su predstavljali ali i o prirodnim bogastvima koja je Sjenica oduvijek imala.
 
Dođoše Devedesete prošlog vijeka, pa nam neki pored hljeba obećaše i pogače. No, istovremeno dodjoše i ratovi, pa uslijediše bjezanja, protjerivanja, zatvaranja fabrika, otpuštanje sa posla, prinudne uprave, batinanja, ponizavanja, i sve suprotno od onoga što nam prije toga obećaše. Nakon tog najgoreg perioda dodje navodno blazi period, ali koliko mi se čini još pogubniji od predhodnog, gdje se narodni prvaci zbog pohlepe i vlasti razidjoše, pa podvojiše do tada jedinstveni narod, podijeliše teritorije na biračke torove, podijeliše i svetinje, stvoriše mrznju i neprijatelje medju familijama i komšijama i sl. U takvom ambijentu mrznje, nesigurnosti i siromaštva, narod masovno poče napuštati rodnu grudu. Da tragedija bude veća, ti isti narodni prvaci koje je narod birao, a sve radi opstanka na vlasti, pored toga sto uništiše pokretnu društvenu imovinu i rastjeraše narod, oni nam prodadoše i opštinsku zemlju, dadoše susjednim opštinama sjeničke vode, rijeke, šume na korištenje, sto nije zabiljezeno nigdje u novijoj Historiji čitavog regiona i šire.

 

Prodjoše tako gotovo dvije decenije narodne katarze, dok se konačno sandzački narod ne osvjesti i poče razmisljati svojom glavom, trazeći spas od potpunog ponora, gdje se u ogromnom broju organizovano priključiše oko Islamske zajednice koja je čvrsto ostala vezana sa maticom Bosnom a kasnije i oko političkog pokreta SPP koji predvodi Muamer Zukorlić do sada ne sumnjivo najsposobniji lider kojeg je Sandzak imao u zadnjih stotinu godina.

 
Tako i moji Sjeničani prvi uspješe da se organizuju i promijene vlast izabirajući za prvog čovjeka opštine jednog autentičnog, smirenog, harizmaticnog Sjenicanina i nadasve čovjeka sa čvrstim karakternim osobinama, gospodina Muniba Mujagića. Ko poznaje staru sjeničku porodicu MUJAGIĆ, ovo je samo nastavak onoga sto je ova familija decenijama doprinosila opštem dobru Sjenice u svim društvenim oblastima. Pobjeda je bila tijesna i u koaliciji sa vise manjih stranaka, pa se teško i mukotrpno dolazi do ostvarivanja zacrtanih ciljeva, jer Sandzakom, a posebno Sjenicom u zadnjih nekoliko decenija djeluje iza sjene jedna vrlo jaka nevidljiva ruka koja ruši i gradi razne koalicije i drži stanje haotičnim samo da Sjenica ne bi vladala sama sobom i mislila svojom glavom. To se uvijek ostvaruje preko malih stranaka koje drze prevagu u skupštini ali i preko interesnih grupa koje su bukvalno paralelna vlast. To se najbolje moglo primjetiti prije nekoliko mjeseci kada je nova opstinška vlast pokrenula pitanje otete, prodate i poklonjene imovine. Odmah se pojavi grupa od nekoliko pojedinaca da blokira rad gradske deponije (ništa nije slučajno), i to pred sveti mjesec Ramazan kada grad treba da je najčistiji. Smirenom i mudrom akcijom opstinška vlast je riješila i ovaj problem. Dolaskom Muniba Mujagića na čelo opštine, mi u tudjini čujemo drugačije vijesti u Sjenici. Prica se o povratku vlasnštva i prirodnih resursa. Ne priča se o pronevjerama novca već o pokretanju istrage o kriminalnim radnjama iz predhodne vlasti. Prica se o razvoju poljoprivrede, gasifikaciji, elektrifikaciji, izgradnji škola i sl. A nema više ljubavnih video spotova, nemorala i bruke na koju se narod već dobro bio navikao.
 
Nažalost, i danas gledamo napade na opstinšku vlast od strane raznih grupa kako javno i na primitivan način opstruiraju rad opštinske uprave. Smišljaju razne podvale, obmanjuju javnost, blokiraju sve sto se može blokirati, a sve sa ciljem da zaustave rasvjetljavanje istine iz prološti i dolazak na vlast po svaku cijenu. Mislim da narod Sjenice, prije svega radi svojeg dobra i budućnosti svoje djece neće vise dozvoliti takvima da vladaju i djeluju, jer u protivnom taj isti narod će osjetiti najviše poslijedice. Sjenički rezervat UVAC nije nista drugo nego Americki Yellovstone park. U koliko Sjenicom budu vladali sposobni i pošteni, Sjenica će traziti radnu snagu iz okolnih opština.
 
Da li će u buduće ta ista Sjenica biti jedna urbana i moderna čaršija kakva je od uvijek bila, ili će postati mala i zapuštena palanka, to dragi moji sjeničani direktno zavisi od vas. Birajte ljude koji su pošteni, koji vole svoj grad, koji znaju da vladaju, koji rade timski i ne ističu se u prve redove već forsiraju mlade kadrove ispred sebe, onako kako to upravo radi Munib Mujagić. Teško je povratiti ono sto se otme a još teze je vratiti nešo kad se dadne sa potpisom. Nova opstinška vlast je to stavila u prioritete i još puno stvari sto se tiču direkno zivota ljudi i opstanka na tim prostorima, kao i vraćanje dostojanstva narodu. Munib nam sada vraća NADU da će biti bolje, pa podrzite to.
 
P.S. Ovo su razmišljanja jednog vašeg sjeničanina koji vas sve voli. Ne pripadam ni jednoj stranci u Sjenici. Mozda neku političku opciju vise simpatišem ali ni jedna nije ne pogresiva i prefektna a u sve jednoj ima ogroman broj poštenog naroda. Mozda bi bilo za sve nas bolje da ovako razmišljamo i biramo prvo poštene ljude pa tek onda pripadnost partiji.
 
Pozdrav i selam za sve.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.