Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Haški sud osudio je nekadašnje čelnike Službe državne bezbijednosti Srbije - Jovicu Stanišića i Franka Simatovića - na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom.
Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora_60dd2ab798766.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu (Mehanizam) izrekao je presudu od po 12 godina zatvora nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbijednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Tužilaštvo je tražilo doživotni zatvor, a odbrana oslobađajuću presudu. Na ovu presudu je moguće uputiti žalbu.

Njima je drugi put izričena prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, poslije žalbe Tužilaštva na prvobitnu oslobađajuću odluku iz 2013. godine. Žalbeno vijeće je po žalbi tužioca 15. decembra 2015. ukinulo prvostepunu presudu i naložilo da se suđenje ponovi.

Nova presuda

Mehanizam je utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnik SDB-a Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premiještanja Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca.

Kako je saopštio predsjedavajući sudija Barton Hol, raspravno vijeće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet opština u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, 1991-95.

Presudom je utvrđeno i dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno vijeće utvrdilo je da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužioci nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, dijelili tu zločinačku namjeru.

Po današnjoj presudi, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu. Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH sprovodile kampanju progona nesrpskog stanovištva počinjenjem brojnih zločina.

Ostaju u pritvoru

Stanišić i Simatović će ostati u pritvoru Mehanizma dok se ne organizuje njihov prebacivanje na mjesto gdje će je izdržavati, rekao je predsjednik sudskog vijeća sudija Barton Hol.

Stanišić i Simatović uhapšeni su tokom operacije “Sablja”, poslije ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

Čitajte više