Boston Dynamics roboti ponovo plešu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Naime, kompanija Hyundai je odlučila da akviziciju Boston Dynamics proslavi plesnim video spotom, a plesači su psoliki Spot roboti koji su tačku izveli skoro besprekorno.
spot
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Četvoronožni roboti kompanije Boston Dynamics ne izgledaju kao mašine koje dobro plešu. Pokazalo se da ipak poznaju plesne korake, a tačka koju su izveli izgleda kao koreografija drugačije budućnosti.

Borba za što sposobnije robote se sve više zaoštrava, te Boston Dynamics već neko vreme dobija ozbiljniju konkurenciju. U februaru 2020. su, na primer, eksperti sa Univerziteta u Teheranu predstavili Surenu četvrte generacije. Iako nije sposobna za parkur veštine kao Atlas roboti, Surena održava ravnotežu bolje nego prethodni modeli, te je sve bliža tome da može da obavlja zadatke podjednako dobro kao i prosečno ljudsko biće.

Surena IV je znak da se robotika u različitim delovima sveta razvija na različite načine, pa se Boston Dynamics koncentriše na komplikovane zadatke koje roboti obavljaju, dok se roboti kao što je Sophia fokusiraju na primenu veštačke inteligencije i na modele koji fizički podsećaju na ljude. Surena IV sa druge strane demonstrira važnost finih motoričkih sposobnosti, što joj donosi veliku prednost, budući da savladava one funkcije koje su osnovni preduslov za bivstvovanje u svetu koji je kreiran za ljude.

Već dobro znamo i četvoronožnog robota iz kompanije Boston Dynamics. Najčešće ga upoređuje sa mehaničkim psima i ima različite sposobnosti – od vuče rikši, otvaranja vrata, do premeštanja kutija i drugih manje ili više ozbiljnih akcija. Sada je savladao i plesnu veštinu. Naime, kompanija Hyundai je odlučila da akviziciju Boston Dynamics proslavi plesnim video spotom, a plesači su psoliki Spot roboti koji su tačku izveli skoro besprekorno.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.