Pripremamo se za jesen pa i za najlošije ishode

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dr. Spahić naglašava da je počela kampanja obavezne vakcinacije.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Korona virus trenutno stagnira. Ipak, opuštanje mjera, olako shvatanje činjenice da je virus i dalje oko nas, ukoliko ne budemo stekli kolektivni imunitet i ne budemo se vakcinisani u što većem broju ponovo smo u opasnosti. Stručnjaci se, kažu, plaše jeseni koja ionako pogoduje širenju virusa.

-Ukoliko ne budemo imali zadovoljavajući obuhvat koji će nas zaštititi epidemijskog širenja bolesti onda uopšte nije pitanje da li ćemo imati novi talas na jesen kada je pogodno vrijeme za širenje respiratornih infekcija. Možemo da usporimo virus i da svako od nas predstavlja pojedinačan štit za dalje širenje infekcije, kaže Darija kisić Tepavčević, epidemiolog.

Direktor ZZJZNP ističe da ukoliko stepen vakcinacije ne bude preko 40 posto vjerovatnoća scenarija o kojem pričamo je velika.
–Velika je vjerovatnoća da ćemo sad dati vremena virusu. Ovo trče virus i čovjek, ko će prije. Čovjek da uništi virus a virus da opstane, kaže prim dr. Šefadil Spahić direktor ZZJZNP

Virus opstaje tako što mutira pa se pojavljuju novi sojevi.

–Sad je aktualan taj Delta podtip virusa koji se brže prenosi s čovjeka na čovjeka i koji je smrtonosan. Ovo je za nas, za Zavod, samo jedan predah, da malo uzmemo vazduha i da se pripremamo, da imamo scenarij i za najlošiji ishod. Kod nas postoji opravdana bojazan povratka scenarija i ne samo iz ove porodice virusa nego neki drugi koji će biti jako opasniji, ističe dr. Spahić.

Potpuno je prirodno da se ljudi ponašaju opuštenije zbog smanjenog zaražavanja.

–Moramo da budemo svesni da je virus i dalje prisutan. Ono što rastužuje je činjenica da nisu svi prigrabili mogućnost dostupnosti vakcine, ističe dr. Kisić Tepavčević.

Dr. Spahić naglašava da je počela kampanja obavezne vakcinacije.

-Sad svakog petka gledamo presjek. Trebalo je prošle sedmice vakcinisati 102 osobe i to vakcinom koja je zakonom obavezna. U tom periodu vakcinisao se jednocifren broj djece se vakcinisao. Znači, vakcinisali smo osmoro djece.

Nastavlja se tako borba za zakonom obaveznu vakcinu, pa sad i vakcinu protiv korona virusa, a stići će vrlo brzo i vakcinacija protiv sezonske gripe.

Čitajte više