Zadužbina

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Šta biste vi sačuvali za Mračno doba?
Ilustracija: Depositphotos/Grandfailure
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Isak Asimov je došao na ideju. Kao izrazito plodan američki pisac naučne fantastike, autor neverovatnog broja od 500 objavljenih knjiga, od kojih su mnoge stekle kultni status, a neke zamisli koje su prvi put iznete u njima, poput zakona robotike, danas teško odvojive i od nauke i kulture, Asimov je svakako dolazio na razne ideje.

Ova je, međutim, upravo o čoveku sa idejom, i to humanom idejom, zapravo najhumanijom mogućom. Nakon što psihomatematičar Hari Šeldon iz svojih šašavih teorija zaključi da će u Galaksiji neizbežno doći do propasti trenutne civilizacije, kao i da se sprema mračno doba koje će trajati 30.000 godina, on dolazi na ideju Zadužbine.

Jednu planetu na samom kraju Galaksije, Asimovljev junak naseljava enciklopedistima čiji je zadatak da sačuvaju njavažnije tekovine, znanja i veštine civilizacije. Njegov cilj: omogućiti civilizaciji da zahvaljući Zadužbini ponovo ustane iz pepela.

Stvari naravno, vrlo brzo postaju vrlo komplikovane. Dovoljno da Asimov, opisujući događaje oko planete Terminus napiše trilogiju koja je prvobitno objavljena u periodu od 1951. do 1953, a da im trideset godina kasnije doda još četiri knjige. Ideja zadužbine, naravno, nadilazi ovo sedmoknjižje, pa i veličinu zaista impresivnog dela samog Asimova.

Svakako, ova ideja odmah otvara pitanje (kakvo, na primer, može biti tema jednog novinskog feljtona) – šta je zaista neophodno sačuvati iz naše, zemaljske civilizacije u slučaju dolazeće apokalipse? Šta biste vi sačuvali za Mračno doba?

Čitajte više