Tajna Njutnove revolucije

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Tokom dve godine epidemije kuge, Njutn se izolovao u rodnom selu i u potpunoj samoći uspeo da dođe do svojih najznačajnijih uvida u različitim oblastima fizike i matematike.
Ilustracija: Gabriel Pinelli
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

“Njutnov doprinos u ujedinjavanje fizike, nebeske mehanike i zemaljske mehanike, prvi je tog tipa u modernoj fizici. On predstavlja svojevrsnu revoluciju u našem razumevanju načina na koji razmišljamo o prirodnim pojavama”, objašnjava dr Marko Vojinović iz Instituta za fiziku u 26. epizodi naučnopopularnog video-serijala „Vrt fizike“ u kom objašnjava u čemu se ogleda Njutnova revolucija u nauci i kako bi svet izgledao bez njegovih zapažanja.

„U Njutnovo vreme fizika nije bila formulisana kao nauka u današnjem smislu već su se ljudi bavili nečim što se nazivalo filozofijom prirode“, navodi dr Vojinović u epizodi „Tajna Njutnove revolucije“ opisujući drugu polovinu 17. veka i period velike kuge koja je zahvatila Evropu. Tokom dve godine epidemije kuge, Njutn se izolovao u rodnom selu i u potpunoj samoći uspeo da dođe do svojih najznačajnijih uvida u različitim oblastima fizike i matematike.

Čitajte više