“Neangažovanje EU na Balkanu je strateški opasno”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Slovenački šef diplomatije Anže Logar poziva EU da ne čeka i da „što prije započne sa istinskom strategijom rješavanja problema" na Zapadnom Balkanu. Slovenija 1. jula preuzima predsjedavanje EU.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Posljednjih godina strategija EU prema zapadnom Balkanu bila je „čekanje”. EU nije bila previše aktivna u pogledu otklanjanja zastoja reformi u regiji “, rekao je slovenački šef diplomatije Anže Logar za portal Euroactiv.  „Znamo šta se od tada dogodilo: treće strane su postale aktivnije u regionu; neki su počeli slijediti svoje strateške interese. To pokazuje ranjivost i značaj regije za EU. To je strateški opasno”, naglasio je Logar.

„Ako [EU] ne popuni vakum na zapadnom Balkanu, u našem neposrednom susjedstvu, to će učiniti neko drugi […] U tom smislu, u našem je najboljem strateškom interesu djelovati što je brže moguće i integrirati ove zemlje u EU “, dodao je slovenački ministar vanjskih poslova.

Logar ukazuje na potrebu prelaska “na strategiju rješavanja problema” sa strategije koja je bila orjentisana na probleme.  Kaže i da treba  razmišljati o tome kako dotične vlade „ohrabriti” ili, ako je potrebno, natjerati da ubrzaju provedbu reformi.

Slovenačka vlada planira da kao predsjedavajuća Evropskom unijom u oktobru 2021. održi neformalni samit zemalja Zapadnog Balkana sa šefovima država i vlada iz EU i zemalja regiona. “Također želimo uključiti glas naših sugrađana iz zemalja zapadnog Balkana u raspravu o budućnosti Evrope,” obećao je Logar.

EU registrovala “duboko razočaranje” na Balkanu

Logar je naglasio da proces proširenja „mora biti izvediv i da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale biti sigurne da će pristupiti EU, ukoliko ispune određene ciljeve i zahtjeve koje se pred njih postavljaju.

S tim u vezi on je ukazao  na kandidate za učlanjenje Albaniju i Sjevernu Makedoniju, nad čiji početak pregovora sa EU su 2019. godine veto stavile najprije Francuska i Holandija.

Nakon što su ukinuta ova veta, prošle godine je Bugarska blokirala početak pregovora Sjeverne Makedonije sa EU. Ovoga puta razlog su bili sporovi oko zajedničke istorije, nacionalnog identiteta i jezika. Odluku bugarske vlade podržale su sve političke stranke u zemlji; dosadašnje rukovodstvo nije revidiralo ovaj stav. Slovenački šef diplomatije smatra da bi novoformirani parlament nakon izbora u julu,  mogao  promijeniti trenutnu pat-situaciju.

Anže Logar je pri tom naglasio i da je protiv rješenja, koje je u maju predložio povjerenik EU za proširenje Olivér Várhely. On je rekao da bi EU mogla da krene u pregovore samo s Albanijom. U razgovoru je Logar naglasio da je Slovenija “odlučno” protiv takvog razdvajanja. Podsjetio je: „Obje države. I Sjeverna Makedonija i Albanija ispunjavaju kriterije koje je postavila EU. A budući da se EU temelji na vladavini zakona i jednakim standardima za sve, obje zemlje bi trebali preći na sljedeći nivo. ”

Anže Logar o BiH i non-paperu

Euroaktiv pominje i kako je prije izvjesnog vremena bilo ogorčenja zbog navodnih diplomatskih depeša iz Slovenije koje navodno predlažu promjene granica po etničkim linijama na Balkanu. Vijest je potresla čitav region Balkana i podigla strah od novih tenzija u jugoistočnom dijelu Evrope.

Na pitanje o tzv. non-paper-ima, Logar je odgovorio da Slovenija snažno podržava teritorijalni integritet zemalja zapadnog Balkana kao i da je to pomenuo na nedavnom sastanku s ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. „Slučaj BiH zapravo predstavlja najveći izazov u regiji”, dodao je Logar i naglasio kako polaže “velike nade” u rad novog visokog predstavnika EU Christiana Schmidta.

Ali prije nego što se pristupi rješavanju problema u BiH, „moraju se riješiti neki drugi regionalni problemi kako bi se pokazalo da možemo postići rezultate […] Ako započnemo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i ako bude napretka u dijalogu Beograda i Prištine, to će poslati pozitivnu poruku cijeloj regiji. A to znači da se na kraju možemo efikasnije agirati u BiH”, istakao je Logar za portal Euroactiv.

Na pitanje kakve perspektive vidi u budućim odnosima Srbije i Kosova, Logar je rekao: “Teško je reći kuda će pregovori voditi.” Međutim, specijalni izaslanik EU Miroslava Lajčak jasno je rekao da EU ne namjerava  da to pitanje „ostavlja na dugom štapu”.

Adaptirala: Jasmina Rose

Čitajte više