Bivšem policajcu određuje se kazna za ubistvo Georgea Floyda

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Screenshot 2021-06-25 at 16.49.59
Chauvin će biti osuđen samo za najozbiljniju osuđujuću presudu, drugostepeno ubistvo, a prema zakonu Minnesote mogao bi odslužiti samo dvije trećine kazne u zatvoru zbog "dobrog ponašanja", a ostatak vremena uslovno.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Bivši policajac iz Minneapolisa koji je ubio Afroamerikanca Georgea Floyda suočiće se s izricanjem presude u petak (25. juni), dva mjeseca nakon što je osuđen.

Derek Chauvin suočava se s maksimalno 40 godina zatvora nakon što je Floydu devet minuta i 29 sekundi koljenom pritiskao vrat. Proglašen krivim po sve tri tačke – za ubistvo drugog i trećeg stepena, kao i za ubistvo iz nehata drugog stepena.

Smrt Georgea Floyda 25. maja 2020. izazvala je talas protesta zbog rasizma u Sjedinjenim Državama, ali i na međunarodnoj razini, a suđenje Dereku Chauvinu koje je uslijedilo shvaćeno je kao lakmus test za odgovornost policije u ovakvim slučajevima.

Pravni eksperti koji prate proces, kako piše britanski The Guardian, kažu kako je maksimalna kazna malo vjerovatna, a tužioci su se u žalbama zalagali za zatvorsku kaznu od 30 godina. U međuvremenu, Chauvinov branilac, Eric Nelson, ustvrdio je da bi njegov klijent trebao da dobije samo uslovnu kaznu, što je ishod koji je takođe malo moguć.

Chauvin (45) suočava se s decenijama zatvorske kazne, a nekoliko pravnih stručnjaka predviđa kaznu od 20 do 25 godina. Iako se očekuje da će se Chauvin žaliti, i dalje se suočava sa suđenjem zbog saveznih optužbi za građanska prava, zajedno s još trojicom otpuštenih policajaca koji još nisu suđeni na suđenjima u saveznoj državi Minnesota, prenoci ABC News.

Chauvin će biti osuđen samo za najozbiljniju osuđujuću presudu, drugostepeno ubistvo, a prema zakonu Minnesote mogao bi odslužiti samo dvije trećine kazne u zatvoru zbog “dobrog ponašanja”, a ostatak vremena uslovno.

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin 20. aprila proglašen je krivim po svim tačkama optužnice za ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda u maju prošle godine.

Tu odluku je donijelo 12 članova porote nakon razmatranja iskaza 45 svjedoka, uključujući prolaznike, policajce i eksperte, uz višesatne video dokaze.

Chauvinu, koji se branio sa slobode, poslije izricanja presude ukinuta je kaucija i odveden je u zatvor.

Chauvin, koji je odlučio da ne svjedoči u svoju obranu na suđenju, dobiće priliku da govori u svoje ime prije izricanja presude. Očekuje se da će se pred sudom takođe pročitati i izjave iz porodice Floyd.

“Nadamo se da će kazna biti pravedna, ne osrednja”, rekao je Jacari Harris, izvršni direktor Fondacije George Floyd Memorial i bliski prijatelj porodice Floyd za The Guardian.

“George Floyd mogao je danas biti ovdje. Trebao bi biti, ali nije. Nije mogao ići kući onoga dana kad mu je koljeno bilo na vratu, pa kao što ni George Floyd nije mogao kući, Derek Chauvin ne može kući”.

“Riječ je o rečenici, ali takođe i o poslu koji radimo [u fondaciji] kako bismo donijeli istinsku odgovornost, kako bismo nastavili nasljeđe Georgea Floyda. Izricanje kazne je jedan dan, ali imamo hiljade i hiljade nakon kojih moramo i dalje držati odgovornim policajce i provoditi brze promjene u našim zajednicama”, dodao je Harris.

Državne smjernice za izricanje kazne za počinitelja osuđenog za ubistvo drugog stepena, koji nema istoriju prethodnih kažnjavanja traju 12,5 godina. Međutim, konačnu odluku donosi okružni sudija Hennepin Peter Cahill, sa sudijskim stažem od 14 godina, koji je vodio Chauvinovo suđenje ranije ove godine.

Sudija Cahill je, u predlozima podnesenim nakon presude, stao na stranu tužioca, koji tvrde da postoje četiri otežavajuća faktora koja bi trebala biti uzeta u obzir u izricanju presude za Chauvina.

Što znači da će se vjerovatno bivši policajac suočiti s kaznom iznad preporučene dužine, a otežavajući faktori su da je Chauvin “zloupotrijebio položaj povjerenja i autoriteta”; “ponašao se s posebnom okrutnošću”; “počinio ubistvo “u dogovoru s još tri osobe”, naime, s još trojicom policajaca koji su učestvovali u privođenju Floyda, a koji su optuženi, ali im još nije suđeno; i na kraju, izvršio je to djelo “u prisustvu djece”.

Čitajte više