Rađanje i podizanje djece mora biti strateški prioritet

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa djecom koja donosi niz novina, a jedna od njih je da naknada zarade za porodilje ne može biti manja od iznosa minimalne zarade.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Zakon o finansijskoj podršci porodici s djecom trebao bi podići i maksimalne isplate naknada s tri na pet prosječnih zarada. Odnosi se i na prava poljoprivrednih osiguranica kako bi bile u istom položaju s drugim porodiljama. Komentirajući Zakon i sve što donosi, akademik Muamer Zukorlić osvrnuo se i na položaj samohranih majki. Poručuje, činjenica da je priznat pojam samohrane majke priznanje je nemoći pred tom pojavom.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o izmjenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa djecom koja donosi niz novina, a jedna od njih je da naknada zarade za porodilje ne može biti manja od iznosa minimalne zarade. Zakonom bit će podignuta i maksimalna isplata naknade sa tri na pet prosječnih zarada, a prava poljoprivrednih osiguranica biće izjednačena sa pravima koja ostvaruju druge porodilje u Srbiji.

Ovo nije samo finansijska podrška već poruka koliko je kroz ovaj Zakon državi stalo do porodice, a rađanje i podizanje djece strateški prioritet, kaže akademik Zukorlić.

– Očekujem da će ovo Ministarstvo čiji je i prioritet porodica i demografija u strateške planovi uvrstiti i druge mogućnosti afirmacije i podrške porodici. Pitanje odluke roditelja da rađaju djecu mnogo je više od biološkog, a to znači mnogo više od materijalnog.

Formiranje Ministarstva za brigu o porodici pokazatelj je odlučnosti države da institucionalno sistematizira podršku porodici.

– Uz svu podršku, pozdrav što zaokružujemo materijalni paket porodici očekujem da se ne stane na tome već da taj front proširimo. Ministarstvo je bajraktar ove borbe a ova borba mora se voditi na svim nivoima i u svim segmentima društva.

Ipak, bez obzira na, kako kaže, dobre korake koje Ministarstvo napravi ukoliko se kroz proces obrazovanja, medije, kulturne ili kvazikulturne sadržaje nudi ono što urušava vrijednost porodice teško da će biti rezultata. Strategija zaštite porodice, njene afirmacije, mora obuhvatati sve segmente na tom polju.

– Ukoliko se s ovom temom ne pozabavimo suštinski, strateški, duhovno, etički, kulturološki, mjere će izgledati kao krpljenje platna koje se raspada.

– Porodica, majka i dijete i jako mi je drago da je Zakon upravo dao na značaju ovim pojmovima i u samom zakonskom tekstu, obrazloženjima i u onome što je uslijedilo što znači da postoji svijest o strateškim kategorijama ne samo u zakonu već i u cejlokupnoj borbi.

Napominje i da je mnogo problema i nezakonitosti vezanih za razvode, status djece. Sama činjenica da je priznat pojam samohrane majke  predstavlja, kako kaže, priznanje nemoći pred tom pojavom.

– Fenomen samohrane majke pojam je kojem se mora dati posebna pažnja iako je obuhvaćen s ovim zakonom u mjeri finansijske podrške ali mu se mora prići mnogo značajnije i šire. Brojke samohranih majki u Srbiji tolike su da ne možemo ni zamisliti. Pored brojki, nezaštićenost, nasilje, nepravda, a sam pojam samohrana majka je nasilan.

Tamo gdje se nisu izgradili duhovni i etički odnosi vrednovanja prema nasilju teško da će doći do rezultata, kaže, između ostalog.

Čitajte više