U Tuzli promoviran roman “Ne osvrći se Lajla” autora Mirsada Mustafića

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ovaj roman je njegovo sedamnaesto djelo po redu i prožeto je životnom pričom više likova koji svoje porijeklo vežu za Srebrenicu. U njemu preovladava zavičajna tematika prijeratne Srebrenice, kao i počinjenog genocida u njoj.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli, u utorak 22. juna 2021. održana je promocija romana “Ne osvrći se Lajla” autora Mirsada Mustafića. Ovaj roman je njegovo sedamnaesto djelo po redu i prožeto je životnom pričom više likova koji svoje porijeklo vežu za Srebrenicu. U njemu preovladava zavičajna tematika prijeratne Srebrenice, kao i počinjenog genocida u njoj. Pisac na početku opisuje život u Srebrenici prije rata, kulturu življenja svog naroda, zatim, znamenitosti grada, kao na primjer Guber izvor i dr. Nakon toga dolazi opisivanje događaja iz teškog i turobnog ratnog vremena, stradanja u kojem su ledena srca prolivala krv nevinih bošnjačkih žrtava. Na kraju svojih romana autor nikada ne poziva na osvetu, već na sjećanje i pamćenje, kako se genocid nikome ne bi ponovio.

O romanu su govorili: prof.dr. Izet Šabotić, doc.dr. Mersada Nuruddina Agović koja je ujedno i recenzent romana, te mr. Alija Mrkonjić. Moderatorica je bila prof. Larisa Ćustendil.

Promocija je protekla u izuzetno emotivnoj atmosferi, a propraćena je i od strane nekoliko medija.

Čitajte više