Nove stranice istorije u BiH?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nakon gotovo tri decenije, prvi ljudi Sarajeva i Banjaluke, sastali su se u gradu na Vrbasu. Poručili su da će ih različitosti spajati i da će slati novu sliku građana BiH, kao dijela Evrope.
Nove stranice istorije u BiH?_60d29eb9185df.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

27 godina bilo je potrebno da za isti sto sjednu gradonačelnici Sarajeva i Banjaluke, dva najveća grada u BiH. 27 godina tišine, nakon koje su danas Benjamina Karić i Draško Stanivuković poslali poruke o ispisivanju nekih novih stranica istorije, neke nove budućnosti, u kojoj će svi građani u BiH biti jednak dio Evrope.

„Ja bih rekla da je 27 godina previše dug period koji je prošao bez zvaničnog sastanka dva prekrasna bosanskohercegovačka grada – Sarajeva i Banjaluke.  Bez obzira što smo svjesni različitosti, tražimo ono što nas spaja, ono što će nas predstavljati u budućnosti. Zašto pored toliko prekrasnih sličnosti koje nas spajaju tražimo različitosti. Mi smo gradonačelnici koji žele ići naprijed”, rekla je gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

Saradnja imperativ

Nakon sastanka su poručili da je potrebno razvijati pozitivne emocije i pokazati sve što spaja dva grada i njihove građane. Ova slika i ovaj sastanak će, kaže prvi čovjek Banjaluke, Draško Stanivuković, prevazići BiH i otići u svijet, poručivši da su došla nova vremena i da su saradnja i mir imperativ.

„Naša dva grada su udaljena tri sata automobilom a na sastanak se čekalo 27 godina. To se čini nevjerovatnim. Ovaj sastanak treba da gradi budućnost. Ne želimo da prošlost kvari to da danas gradimo prijateljstva i mostove. Ponosan sam što sam domaćin ovog jednostavnog ljudskog susreta“, rekao je Stanivuković, koji je Sarajevu pokonio Humanu česmu u centru Banjaluke, koja predstavlja simbol upravo te bolje saradnje i bolje budućnosti.

Za slučajne prolaznike, građane Banjaluke, ništa se specijalno ovim nije dogodilo. Ne jer za to nema potrebe, nego jer bi trebalo da, kako kažu, bude sasvim normalno da gradonačelnici sarađuju.

„Vidiš kakvi smo glupani“

„Pa dobro, ne znam, lijepo što je došla, to treba da bude normalna pojava“, „Neka dolaze, neka dođu svi, Banjaluka je predivan grad i gostoprimljiv. I prije rata je bio i sada je. Samo neka dolaze“, „Pa pozdravljam svakako posjetu, nisam znao da je toliko godina prošlo. Eto vidiš ti kakvi smo mi svi glupani. Umjesto da razgovaramo, mi čekamo 30 godina da nam neko dođe u posjetu ili da mi odemo negdje“, kažu Banjalučani.

Upravo o ovom govori i novinar portala Buka, Elvir Padalović, ističući značaj razmišljanja građana u smislu pozitivnih procesa. Prve poruke dva gradonačelnika su ohrabrujuće kaže on, iako je malo suludo razgovarati uopšte na ovaj način o ovom pitanju.

„Tragično  je da mi ove susrete doživljavamo kao neku naučnu fantastiku, što ne bi trebalo biti. Jednostavno, gradonačelnici dva najveća grada u BiH imali su sastanak i to je pojava koja bi trebala da bude uobičajena. Tragično je što se to sada shvata na ovakav način i što pričao o tome kao prvorazrednom događaju –  nakon 30 godina“, kaže Padalović.

U praksi to ne ide tako

Međutim, politički analitičar, Evner Kazaz, malo je oštriji u ovoj ocjeni i stvari spušta u realan kontekst odnosno, mogućnost da dva politička predstavnika, koji nemaju bog zna kakvu ingerenciju, nešto bitnije urade. Poruke jesu dobre kaže Kazaz, ali u praksi to ne ide tako.

„Ni Stanivuković kao srpski nacionalista, ni Benjamina Karić kao predstavnica multietničke partije, ne mogu donijeti politike pomirenja, jer nemaju svijest o neophodnosti onoga što je potrebno uraditi na društvenom polju BiH. A to znači kompletnu promjenu svijesti o procesima koji ovu zemlju vuku unazad već 30 godina“, smatra Kazaz.

Sarajevo i Banjaluka sarađivaće, poručeno je nakon sastanka dva gradonačenika, u svim oblastima a posebno u turizmu, gdje bi se potencijali, ne samo ova dva grada nego i cijele BiH, mogli zajedno predstavljati u regiji i svijetu.

Čitajte više