Njemački demohrišćani u predizbornom modusu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Stotinjak dana uoči parlamentarnih izbora u Njemačkoj demohrišćanske sestrinske partije CDU i CSU predstavile su svoj zajednički predizborni program. On je negdje između „novog početka“ i „samo dalje tako“.
Njemački demohrišćani u predizbornom modusu_60d29ebda91a0.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Njemačka je jaka zemlja“. To je prva rečenica predizbornog programa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) za njemačke parlamentarne izbore koji će se održati 26. septembra. Sam naslov govori o „Programu za stabilnost i obnovu“, a u tekstu programa često se spominje „proboj u digitalno“. „To nije bilo kakav predizborni program, to je program vlade“, kaže Markus Zeder.

Iako su se šefovi sestrinskih partija, Armin Lašet (CDU) i Markus Zeder (CSU), nedjeljama borili kao konkurenti za mjesto zajedničkog kandidata za kancelara, oni su u Berlinu prilikom predstavljanja predizbornog programa pokazali istinsku bliskost. Zeder je više puta izričito hvalio Lašeta, koji je opet rado potvrđivao neke detalje.

Poslije Angele Merkel

To je predizborni program pisan za vrijeme poslije Angele Merkel. Ona je 16 godina bila predsjednica veće demohrišćanske stranke (CDU) i neće se više kandidovati ni za Bundestag. Nju program čak i spominje u kontekstu najvećih političara iz redova njemačkih demohrišćana: „Sa ubijeđenim Evropljanima kao što su bili Konrad Adenauer, Helmut Kol, Franz-Jozef Štraus, Teo Vajgel i Angela Merkel mi smo kovali evropsko ujedinjenje“.

Na 139 stranica, dvije partije koje imaju hrišćanski predznak u imenu, naglašavaju kontinuitet s dosadašnjom politikom, ali ističu i neke razlike u odnosu na nju. Ne žele povećanje poreza, uglavnom traže prostor za rasterećenje građana od poreskih nameta.

Lašet je rekao da ljudi očekuju „impuls modernizacije“ za Njemačku. „Želimo da postanemo lideri u novim tehnologijama“, naglasio je kandidat za kancelara.

Ključni pojam: „digitalno“

Ukoliko se analizira učestalost pojedinih riječi u programu, onda se ističe riječ „digitalno“ koja se pojavljuje na različitim mjestima u tekstu, a „ministarstvo digitalnog“ se spominje čak dva puta. Ukupno se ta riječ spominje 196 puta. Pojam „moderno“ pojavljuje se 112 puta, „socijalno“ 94 puta, a 34 puta je zabilježena riječ „pravedno“ (u to spada osam puta spomenuta „pravda“).

Istim postupkom se može pokazati da tema klimatskih promjena nije dominantna, iako je spomenuta 91 put. Češće su se spominjali „rad“ (262), „ekonomija“ (201), pa i „Evropa“ (138). Jedino je manja bila učestalost spominjanja teme porodice (70).

Njemački demohrišćani stoje iza cilja da Njemačka 2045. godine postane klimatski neutralna, odnosno da ne utiče negativno na promjenu klime. Nisu samo Zeleni u tom smislu ambiciozniji od demohrišćana. CDU/CSU žele da prošire evropsku trgovinu emisionim pravima, ne spominjući međutim konkretne brojke. Lašet je govorio o konsekventnoj zaštiti klime uz ekonomsku snagu i socijalnu sigurnost.

Prva petina dokumenta bavi se evropskim i globalnim spoljnopolitičkim pitanjima. Ukazuje se na Kinu i na ugroženost međunarodnog prava, spominje se svjetska „smjena epoha“. Demohrišćani se zalažu za bolju koordinaciju u strateškoj „bezbjednosnoj arhitekturi“ i teže „savezu demokratija“. Između ostalog radi se o transatlanskom partnerstvu i jačanju društvene razmjene sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o Sjevernoatlanskom paktu kao „zajednici vrijednosti i odbrambenom savezu“, te o vezanosti za Izrael.

„Više Evrope“

Demohrišćani žele „više Evrope u svjetskoj politici“, a u to spada i ambicija da Evropska unija dobije stalno mjesto u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U dijelu o Evropi spominje se i zaštita klime i održivost, ali kao jedan od mnogo aspekata.

Najdetaljnije obrađena tema u dijelu o Evropi jesu migracije koje se, prema demohrišćanima, moraju „djelotvorno“ urediti, a politika dodjele političkog azila i izbjeglička politika bi morale da se temeljno preurede.

Malo Bavarske za Bavarce

Kao i do sada u zajedničkim predizbornim programima, manja Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja je isključivo bavarska partija, dobija i svoj poseban „plan za Bavarsku“. Šef bavarskih konzervativaca Zeder naglasio je da taj plan nije „kontra“ zajedničkom predizbornom programu, priznajući time da je to ponekad bilo tako. Prema Zederu radi se o „produbljivanju“ i „dopunama“. Primjer je „penzija za majke“, gdje bavarski partneri žele da odu korak dalje od njemačkih demohrišćana.

Tog vrelog berlinskog popodneva sve to je zazvučalo kao predizborna kampanja. „Mi ćemo da pokrenemo Njemačku“, izjavio je generalni sekretar bavarske CSU Markus Blume, a njegov šef Markus Zeder je nešto kasnije dodao: „To ćemo uraditi zajedno“. Zeder je jasno stavio do znanja ko je glavni politički protivnik: „Nijemci ne vjeruju da Zeleni mogu da postave kancelara“, rekao je on i dodao da Zeleni imaju „mnogo ideja, ali malo iskustva“.

Čitajte više