Bez rada na otvorenom, ali i kretanja od 11 do 17 sati

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Tropske vrućine nepovoljno utječu na osjetljive kategorije, a najviše su izloženi pacijenti s kardiovaskularnim bolestima.
Tropske vrućine: Bez rada na otvorenom, ali i kretanja od 11 do 17 sati_60d28d7b1bdcc.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Organizam apsolutno reaguje na vremenske promjene. Ni zdravoj a pogotovo bolesnoj osobi ne odgovaraju ni visoke ni niske temperature. Da bi što prije došlo do adaptacije potrebno je prilagođavanje od oblačenja, ispijanja napitaka, naročito vode, pa do ishrane. Za većom količinom vode imaju potrebu oni koji obavljaju teške fizičke poslove, izloženi su direktnom sunčevom zračenju, pa je i nadležno ministarstvo apelovalo da se rad prilagodi visokim temperaturama. U nepovoljnoj situaciji su i vozači.

Tropske vrućine nepovoljno utječu na osjetljive kategorije, a najviše su izloženi pacijenti s kardiovaskularnim bolestima. I uopšte ne pogoduje starijima, hroničnim bolesnicima, trudnicama i djeci. Pacijentima koji su preležali koronu također se savjetuje oprez.

–Što je bila ozbiljnija klinička slika duži je i sam oporavak od Kovida. Postoje razne komplikacije kod takvih pacijenata još ako su ušli u kovid s bolestima od prije i sam oporavak je ozbiljniji. Oni se apsolutno ne smiju izlagati sunčevim zracima, kaže dr. Damir Husović spec.urg.med.

Ukoliko se znojenjem izgubi so, potrebno je piti prvenstveno vodu ili limunadu a nikako gazirana pića.

–Treba imati adekvatan unos elektrolita a to znači da treba izabrati onu vodu koja ima povećan sadržaj elektrolita. Sad na svakoj ambalaži piše sastav tako da se vodi računa o gubitku kalcija, kalija, natrija jer oni su ti zbog kojih poslije imamo tegobe.

Inače, ukoliko se primijete neuobičajeni simptomi neophodno je potražiti ljekarsku pomoć.

–Svaki poremećaj na nivou tjelesnih tečnosti i esencijalnih minerala dovodi do izazivanja mučnine, slabosti, malaksalosti, eventualno grčeva u mišićima. Nekad se mogu javiti aritmije, duple slike i to je već kod težih gubitaka elektrolita. Pacijenti koji koriste redovnu terapiju i u okviru nje, recimo, dijuretike a izloženi su suncu i ne unose dovoljne količine tečnosti dovode sebe u veći rizik da dođe do poremećaja, upozorava dr. Husović.

Stoga, da bi boravak vani prošao bez neprijatnosti neophodno je uzimanje dosta tečnosti, neizlaganje suncu od 11 do 17 sati, boravak u klimatizovanim prostorijama, ali razlika u odnosu na spoljnu sredinu ne treba biti veća od pet do sedam stepeni.

Čitajte više