Političke poruke u fudbalu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Kapitenska traka Manuela Nojera postala je predmet žustrih rasprava. Traka u duginim bojama svojevrsna je politička poruka protiv diskriminacije LGBT osoba. Ali, nije jedina politička poruka na Evropskom prvenstvu.
Političke poruke u fudblau – Nojer za “Prajd”_60d14dd813ad8.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„I vi ste naši. Igramo i za vas.“ Tako bi mogla da se tumači kapitenska traka duginih boja, kao poruka LGBT zajednici. Kako je u nedjelju potvrdio Njemački fudbalski savez (DFB), Uefa je ispitivala slučaj kapitenske trake Manuela Nojera i na kraju nije imala primjedbi.

DFB je na Tviteru saopštio da se takva traka tumači kao „poruka ekipe u prilog raznovrsnosti i time u prilog dobroj stvari“.

Doduše, nije tajna da pravila Uefe predviđaju da kapiteni moraju da nose zvaničnu kapitensku traku koju daje upravo Uefa. Ali DFB tome dodaje da je jun „i u sportu u znaku prajda” i da je to bila poruka „cijele ekipe u prilog diverzitetu, otvorenosti, toleranciji, a protiv mržnje i izopštavanja“.

Kontroverzno i kod desničara

Reakcija je stigla iz desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Svojevremeno je visoki političar te stranke Aleksander Gauland izazvao lavinu reakcija kad je o tamnoputom (bivšem) njemačkom reprezentativcu Džeromu Boatengu rekao: „Ljudi misle da je on dobar fudbaler. Ali ne žele da im bude komšija.“

Ovog puta je prošlo drukčije. Na Tviteru se javio Uve Junge, raniji šef poslaničke grupe AfD u pokrajini Rajnland Pflac, nazvavši Nojerovu kapitensku traku „pederskom trakom“. Junge je potom obrisao tvit, izvinio se zbog izraza, ali dodao: „Sadržinski ostajem pri tome da ovakve poruke nemaju šta da traže na dresu ili preko dresa nacionalnog tima.”

Očito je to bilo previše i za Alis Vajdel, šeficu poslaničke grupe AfD u Bundestagu. „Ovo nije AfD. Uve Junge će od sad partiju posmatrati spolja“, najavila je Vajdel praktično isključenje iz stranke. Inače, Vajdel ne krije svoju homoseksualnu orijentaciju i to nije bila prepreka njenom usponu u desničarskoj stranci.

Ova diskusija dolazi nakon prve sedmice u kojoj se pokazalo da je Evropsko prvenstvo više političko nego ikada prije. Engleski igrači – i ne samo oni – kleče pred svaki početak meča u znak podrške borbi protiv rasizma. Neki drugi biraju da ne kleče, a navijači nekad zvižde onima koji kleče.

Selektor Engleske Garet Sautgejt je navikao na podijeljene reakcije. Čak je napisao i otvoreno pismo javnosti da pojasni šta je namjera tog gesta klečanja.

Novi problem u srijedu?

Uefa je u nebranom grožđu. Načelno taj savez odbija političke poruke. „Ko koristi sportske priredbe za manifestacije strane sportu“ krši opšta pravila ponašanja, piše u statutu Uefe. No Uefa je izričito pozdravila gest protiv rasizma, pa su i neke sudije klečale pred prvi zvižduk.

U srijedu (23. jun) bi moglo da dođe do sljedeće debate. U Minhenu, gdje će igrati Njemačka i Mađarska, razmišlja se o tome da se Alijanc Arena osvijetli duginim bojama. Zahtjev Uefi zvanično podnosi gradonačelnik Minhena Diter Rajter. „To je važan simbol ravnopravnosti“, rekao je on.

Naravno, nije slučajno što bi to bilo baš pred utakmicu sa Mađarskom. Nedavno je parlament u Budimpešti donio zakon kojim se djeca i omladina štite od „homoseksualne propagande”.

Kad smo kod političkih poruka, na dvije utakmice mađarske ekipe na krcatoj Areni „Ferenc Puškaš“ u Budimpešti viđeno je i nacističko salutiranje, strogo zabranjeno u Njemačkoj. To je djelo nekih pripadnika „Karpatskih brigada“ koji, odjeveni u crno, zauzimaju dobar dio tribine kad igra Mađarska. Stručnjaci ih svrstavaju u paravojne neonacističke formacije.

Očekuje se da će neki od njih pokušati da dođu i u Minhen.

Čitajte više