Novi festival queer umjetnosti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Naziv Kvirhana nastao je od riječi kvir (queer) koja predstavlja sveobuhvatan pojam za LGBTIQ zajednicu, te riječi han, koja u b/h/s jeziku označava gostionicu, utočište za putnike, svratište.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Sljedeći vikend u Sarajevu nas očekuje novi festival queer (LGBTIQ) umjetnosti Kvirhana koji će se održati na dvije lokacije: bašta Zemaljskog muzeja BiH i Džipsi Džipsi. Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar organizuju novi festival queer umjetnosti pod nazivom Kvirhana u Sarajevu od 25. do 27. juna, i u Tuzli 2. i 3. jula.

Naziv Kvirhana nastao je od riječi kvir (queer) koja predstavlja sveobuhvatan pojam za LGBTIQ zajednicu, te riječi han, koja u b/h/s jeziku označava gostionicu, utočište za putnike, svratište.

– U Bosni i Hercegovini rijetki su prostori u kojima LGBTIQ+ osobe mogu autentično i istovremeno biti ono što jesu i biti prihvaćeni/e. Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ+ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost. Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentičnost prava mjera odnosa prema drugima, kažu iz Sarajevskog otvorenig centra.

Otvorenje festivala bit će u bašti Zemaljskog muzeja u petak od 17.30 sati, a program će otvoriti film Ja bi’ da to imam doma koji su režirali Ana Opalić i Noah Kraljević. Nakon toga planiran je koktel i patry uz DJ YNGOD, a od 21.30 nastupit će mlada trap-rap muzičarka Muha.

Drugi i treći dan festival se seli u Džipsi Džipsi. U subotu u 13 sati program će početi izložbom portreta roditelja LGBTIQ djece Volim te bez ali, autora Benjamina Strike, a nastaviti panel diskusijom Ljubav tebi, meni i nama koju će moderirati Delila Hasanbegović-Vukas. Nakon toga, tri sata su rezervisana za dva filma: Transformistas i Transkids.

Noćni program otvorit će drag nastup kolektiva drag umjetnica/ka Dragoslavia, a nastaviti DJ Anja The Batman.

Program posljednjeg dana festivala počet će u 11 sati sa Spoken Poetry performansom. Od 12 sati prikazat će se film Ade Hasanovića Nek’ je što šarenije o prvoj bh. povorci ponosa, a zatim film Uferfrauen koji prikazuje šest protagonista koji su živjeli u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici.

Od 15 sati Darko Pandurević moderirat će panel diskusiju Koraci do slobode ljubavi o istospolnim partnerstvima. Nakon toga, ekipa iz Tuzlanskog otvorenog centra promovisat će knjigu Pričam ti u duginim bojama: Životne priče queer osoba a promociju će moderirati Dina Bajraktarević.

Kvirhana će biti zatvorena What’s Cooking radionicom i svirkom Esme Numanović.

Tema ovogodišnje Kvirhane Tamo gdje je porodica odabrana je zbog činjenice da su mnoge LGBTIQ osobe odbačene od strane svojih porodica zbog svoje seksualnosti i/ili rodnog identiteta, te su drugu porodicu pronašle u LGBTIQ zajednici. Organizatori/ce žele poslati poruku o važnosti podrške roditelja koji prihvataju svoju LGBTIQ djecu, al i da će LGBTIQ zajednica uvijek biti tu za one koji nemaju tu sreću.

Organizatori/ce napominju da će, u skladu sa epidemiološkim mjerama, broj prisutnih na događajima u okviru festivala biti ograničen na sto osoba u jednom trenutku.

Čitajte više