Zabrinjavajući trend u nuklearnom naoružavanju

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
SIPRI: Zabrinjavajući trend u nuklearnom naoružavanju_60c812eaee1fd.jpeg
Stručnjaci Instituta za istraživanje mira iz Stokhloma (SIPRI) su zabrinuti: Broj nuklearnih bojevih glava se smanjuje ali za upotrebu je spremno više nuklearnog oružja nego prije godinu dana.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Kao što je navedeno u novom godišnjem izvještaju istraživačkog instituta sa sjedištem u Stockholmu, početkom 2021. godine u svijetu je postojalo 13.080 komada nuklearnog oružja – što je za 320 manje nego prethodne godine i manje od petine onoga što su nuklearne sile imale tokom hladnog rata sredinom 1980-ih.

Gotovo 4.000 komada nuklearnog oružja spremno za upotrebu

Istraživači mira ocjenjuju, međutim, zabrinjavajućim broj nuklearnih bojevih glava koje su montirane na rakete ili se nalaze u aktivnim bazama. SIPRI ovo nuklearno oružje smatra spremnim za upotrebu. Njegov broj porastao je sa 3.720 u prethodnoj godini na trenutno 3825. SAD i Rusija povećale su arsenal ovog oružja u odnosu na prethodnu godinu za oko 50 komada.

“Čini se da se ukupan broj bojevih glava u globalnim vojnim zalihama povećava”, rekao je Hans M. Kristensen, SIPRI-jev stručnjak za nuklearno razoružavanje, kontrolu naoružanja i neširenje oružja. “Zabrinjavajući je znak da je silazni trend koji karakterizira globalne nuklearne arsenale oružja od kraja Hladnog rata zaustavljen”.

Prema proračunima instituta za istraživanje mira SIPRI, Rusija (6255) i SAD (5550) zajedno posjeduju preko 90 posto svjetskog nuklearnog oružja. Obje zemlje imaju opsežne i skupe programe u okviru kojih vrše zamjenu i modernizaciju nuklearnih bojevih glava, raketnih nosača i nosača aviona. “Čini se da se povećava značaj, koji Rusija i SAD pridaju nuklearnom oružju u svojim strategijama nacionalne sigurnosti”, smatra Kristensen.

I ne samo Rusija i SAD…

U izvještaju za 2021. koji je objavio SIPRI, bilježe se i drugi zabrinjavajući trendovi. Ne samo da SAD i Rusija unapređuju svoje nuklearne arsenale, već i druge nuklearne sile takođe ulažu u svoju nuklearnu gotovost i planiraju, razvijaju ili raspoređuju dodatne sisteme naoružanja. Riječ je o sedam nuklearnih sila: Velikoj Britaniji, Francuskoj, Izraelu, Kini, Pakistanu, Indiji i Sjevernoj Koreji.

Prema izvještaju instituta SIPRI, Velika Britanija je također preokrenula svoju politiku smanjenja nuklearnog arsenala i podigla planiranu gornju granicu nuklearnog oružja sa 180 na 260. Kina se nalazi usred velike modernizacije i proširenja svog arsenala nuklearnog naoružanja, a Indija i Pakistan su također u procesu širenja svojih nuklearnih arsenala. Uz to, unatoč svim međunarodnim apelima, i Sjeverna Koreja nastavlja razvijati ​​svoj vojni nuklearni program.

Čitajte više