Zbog negiranja genocida u Srebrenici smijenjen crnogorski ministar Vladimir Leposavić

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Poslanik DF Slaven Radunović najavio je bojkot parlamenta zbog ove odluke.
Zbog negiranja genocida u Srebrenici smijenjen crnogorski ministar Vladimir Leposavić_60cc9e7572d79.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić je, glasovima crnogorskih poslanika, razriješen sa te funkcije zbog relativizacije genocida u Srebrenici.

Za razrješenje Leposavića glasalo je  80 poslanika, 43 za, 27 je bilo protiv, dok je uzdržanih bilo 10.

Poslanik DF Slaven Radunović najavio je bojkot parlamenta zbog ove odluke.

“U našem parlamentu se desila velika prevara glasača od 30., avgusta. Napravljena je neprincipijelna koalicija od DPS i djelova vlade Crne Gore i zato poizivam ovog momenta sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se oslobodimp DPS, da se u najkraćem roku skupimo i vidimo šta ćemo dalje”, rekao je Radunović. Do tada, kako je rekao, DF neće viđe ulaziti u plenum.

“Ako imate novu većinu samo izvolite sa njima. Ko hoće sa DF, može da se dogovori, ima nas 41. Ovo važi i za rukovostvo parlamenta, jer sada resetujemo stanje i tražiimo novi dogovor. Neka vam je srećan  DPS”, rekao je Radunović.

Podršku inicijativi premijera Zdravka Krivokapića dali su predstavnici opozicionih partija, kao i Građanskog pokreta URA.

Iz vladajućih Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije bili su protiv.

Relativizacija genocida u Srebrenici i dovođenje u pitanje kredibiliteta Haškog tribunala od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića u Skupštini Crne Gore krajem marta, rezultiralo je serijom oštrih reakcija sa značajnih međunarodnih adresa.

Leposavićevu ostavku tražile su tada gotovo sve političke partije osim onih koje čine parlamentarnu većinu, ali i neke organizacije civilnog društva, a sam ministar, pa i Vlada, nevješto su pokušavali da se izvuku iz skandala.

Kasnije je i sam premijer Zdravko Krivokapić tražio ostavku Leposavića zbog relativizacije genocida u Srebrenici, što je ovaj odbio, a što je natjeralo predsjednika Vlade da podnese Skupštini prijedlog da se ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava razriješi sa te funkcije.

Krivokapić je tokom rasprave u Parlamentu rekao da Leposavić prilikom spornog izlaganja o događajima u Srebrenici nije iskazao potreban nivo odgovornosti koju nosi ta funkcija i poručio poslanicima da o inicijativi glasaju po svojoj savjesti.

Čitajte više