Upriličena Svečana akademija odjeljenja medrese “Gazi Isa-beg” u Preševu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nakon učenja ilahija, najmlađi su simbolično dodijelili po ružu svakoj od učenica i učenicima.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U prepunoj sali Doma kulture i posebnoj atmosferi Odjeljenje medrese Gazi Isa-beg u Preševu organiziralo je manifestaciju obilježavanja mature treće generacije učenika i četvrte generacije učenica uz prisustvo najviših predstavnika MeŠihata IZ u Srbiji predvođenih predsjednikom muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem, delegacijom Medrese na čelu s predsjednikom Uprave muftijom sandžačkim Abdurahmanom ef. Kujevićem, predsjednikom Medžlisa IZ Preševo Ibrahimom ef. Ahmetijem, prof. Ismailom ef. Halimijem koordinatorom Medrese u Preševu, muftijom preševskim Ragmijem ef. Destanijem, kao i predstavnicima vjerskog, političkog i kulturnog života sjevera i juga Sandžaka, Kosova, Makedonije, te predstavnikom kuvajtske Fondacije El-Turas.

Preševo je vaša kuća baš kao što ste vi nama pružili dobrodošlcu u Novom Pazaru i uvijek bili dobri domaćini, kaže ef. Halimi obraćajući se muftiji Dudiću i delegaciji Mešihata i Medrese.

Predsjednik Uprave muftija Kujević istakao da je Medresa stub opstanka, prosperiteta i uopćeno svih uspjeha muslimana.

– Sretan sam i zadovoljan što sam ovdje na ovom mubarek skupu. Definitivno u Preševskoj dolini i šire ne održava se berićetniji skup od ovog Medresinog. Najbolji dio Bošnjaka i Albanaca prisustvuje pobjedi istine. Medresa je duboko urezana u identitet posebno muslimana Bošnjaka i Albanaca ovdje. Medresa je naša kultura, identitet, stub opstanka, prosperiteta i svih naših uspjeha kad je Medresa bila jaka muslimanska društva su napredovala, a kada su je gasiii slabili su i muslimani. Kada je u N. Pazaru zatvorena 1946. nestajalo je uleme, hafiza. Žeravicu istine nosila je jedino Medresa u Sarajevu, a potom Alaudin Medresa u Preševu gdje je mnogo muslimana studiralo, a kad smo 1990. godine obnovili njen rad muslimani su počeli nizati rezultate jedan za drugim. Bošnjaci i Albanci su braća, najsretnija dva naroda u Evropi jer su prihvatili Objavu, Kur’an i Sunnet, šehadet. Godine 2014. nas je Allah počastio da osnivanjem odjeljenja u Preševu, da vratimo dobročinstvo i Medresa je institucija svakog od nas. O njoj treba da brine svaka muslimanska porodica tako što će slati svoju djecu, pomagati i nijedan grad prije i poslije Medrese nije isti. I život u Preševskoj dolini računa se od osnivanja Medrese i s njenim iz dancima i čistim dušama, kaže Sandžački muftija mubareklisuci svima i da od finih i dobrih insana budu dobre ličnosti korisne na svim poljima.

Nakon učenja ilahija, najmlađi su simbolično dodijelili po ružu svakoj od učenica i učenicima.

Predsjednik Mešihata muftija Dudić uz pljesak i podršku svih prisutnih obratio se na albanskom jeziku.

– Mi smo jedno tijelo, tijelo ne može bez dvije noge, a Bošnjaci i Albanci su jedno tijelo, a trup nam je islam. Islam ne priznaje nacionalizam jer on vodi u širk. Medresa je vaš emanet, zekjat i sadekatulfitr se daju za ovu Medresu. To je fetva i mora se poštovati. Vaši političari u Bujanovcu i Preševu vjerovatno i opravdano nisu ovdje, al kad dignu ruku protiv IZ doživjet će propast, a vama je farz da se protiv takvih borite. Oni moraju biti na usluzi, vašoj ulemu i pomagati ovu ulemu i ovu Islamsku zajednicu. Svi koji se bore protiv islama, uleme, ahmedije doživjet će poniženje. Pozivam braću imame koji su se udaljili da se vrate i da radimo zajedno. Medresa je priznata u čitavom svijetu i gdje god ima Univerzitet priznate su diplome. Neki političari u Makedoniji ne znaju prepoznati nijednu Medresu i razgovarao sam s reisom u Makedoniji i vjerujem da će biti riješen i taj problem. Živite za islam, a ne od islama i posebni ste dragulji u našem sistemu, poručio muftija Dudić.

Dovu na je na kraju skupa proučio muftija presevski Ragmi ef. Destani.

Čitajte više