Zbog čega Francuski Alpi “krvare”?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Fenomen kada sneg počne da dobija crvenu boju naučnici su nazvali "glečerska krv".
Zbog čega Francuski Alpi “krvare”?_60cc0d81da363.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Tokom zimskih meseci Francuski Alpi obiluju belim snegom i dom su nekih od najekskluzivnijih i najpopularnijih skijališta u Evropi. Na proleće i sa dolaskom viših temperatura, beli pokrivač počinje da menja svoju boju i dobija različite nijanse – od bledo roze do tamno crvene.

Francuski naučnici su ovaj fenomen nazvali “glečerska krv”, a iako imaju neke pretpostavke, i dalje istražuju zbog čega do ovoga dolazi.

Pretpostvalja se da je uzrok promena cvetanje crvenih mikroalgi, a istraživanja pokazuju da slično događa i na drugim planinskim vrhovima širom sveta. 

Baš zbog toga što je pojava raširena i javlja se u sve većem obimu, na istraživanjima rade naučnici iz nekoliko različitih instituta, rekao je Erik Marešal, načelnik laboratorije fiziologije biljaka sa Univerziteta u Grenoblu, preneo je Lajv sajens.

Oni su uzeli uzorke zemljišta sa 5 vrhova različitih visina, kako bi istražili DNK algi. Tim istraživanjem je utvrđeno da jedna od ključnih vrsta – Sanguina – voli da raste na visini od skoro 2.000 metara.

Važno im je, kako kažu, da odrede koje vrste algi su u pitanju, kako bi dalje mogli da prate njihovo ponašanje. Posmatrali su i alge u Francuskim Alpima kako bi otkrili šta uzrokuje da tamošnje vrste počnu da “krvare”.

ALGE – BAZA SVIH EKOSISTEMA

Adelin Stjuart, koja je na istraživanju radila tokom doktorskih studija, kaže da su alge “baza svih ekosistema”.

Alge mogu da proizvode velike količine kiseonika, a ponekad mogu da se razmnožavaju tolikom brzinom da zapravo poremete prirodnu ravnotežu, što dovodi do crvene boje. Koju boju će poprimiti – crvenu, zelenu, sivu ili žutu zavisi od njihovih pigmenata i drugih molekula koje koriste kako bi se zaštitile od ultraljubičastog zračenja. Kako ove nijanse upijaju više sunčeve svetlosti dolazi do topljenja snega. To, dugoročno gledano, može uticati na smanjvanje glečera, tvrde naučnici.

Na pitanje šta alge tera na cvetanje, utvrdili su da na to presudno može uticati i ljudski faktor.

Naučna studija će se dalje fokusirati na to koliko temperatura, odnosno njene promene, utiču na ceo proces cvetanja.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.