Prvi susret Bajdena i Putina prošao u dobroj atmosferi

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Konstatovane su razlike po mnogim pitanjima - ali su postignuti i neki dogovori, kao što je uzajamno vraćanje ambasadora.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Na prvom sastanku predsjednika SAD Džozefa Bajdena i predsjednika Rusije Vladimira Putina koji je u Ženevi održan u dobroj atmosferi, bilo je govora o mnogim temama: Kontrola naoružanja, saradnja u sukobljenim kriznim oblastima, pandemija korone, klimatske promjene, kibernetička bezbjednost, razmjena zarobljenika…

Najvažniji rezultati: dogovor da se ambasadori Rusije i SAD vrate na svoje dužnosti kao i dogovor da se na institucionalnom nivou pokrenu konsultacije po pitanju strateške stabilnosti.

Ukupno 3 sata

Uoči sastanka je bilo rečeno da će trajati najmanje 4 – 5 sati. Na kraju je trajao ukupno 3 sata. Prvo su sat i po pored Bajdena i Putina na sastanku bili još samo američki državni sekretar Entoni Blinken i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, plus prevodilac. Nakon pauze, sastanak je nastavljen još oko sat vremena uz učešće savjetnika.

Na pitanje novinara zašto je sastanak trajao tako kratko, Bajden je odgovorio:

„Ne mogu da se sjetim ni jednog sastanka ovog tipa na kojem su državnici govorili oči u oči dva sata.”

Kao što je bilo i najavljeno, dvojica predsjednika su odvojeno nastupili pred novinarima.

Bajden: „Niko ne želi novi hladni rat“

Kao dvije najveće nuklearne sile, SAD i Rusija žele da vode nove razgovore o kontroli naoružanja.

„Radujem se što smo se danas složili da započnemo bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti”, rekao je američki predsjednik Bajden.

Vojni stručnjaci i diplomate iz obje zemlje trebalo bi da rade na mehanizmu koji bi mogao da dovede do kontrole novog i visoko razvijenog oružja. Razgovori o strateškoj stabilnosti smatraju se važnim signalom za globalnu bezbjednost.

„Jasno je da niko ne može imati interesa za novi hladni rat”, rekao je Bajden.

SAD su nedavno istupile iz nekoliko sporazuma jer se navodno Rusija nije pridržavala pravila. Moskva je te optužbe odbila i više puta upozorila da bi izlazak iz sporazuma mogao dovesti do trke u naoružanju.

Posljedice hakerskih napada

Predsjednici su razgovarali i o kibernetičkoj bezbjednosti. Bajden je rekao da bi dvije vlade trebalo da započnu savjetovanja o tom pitanju. Pritom bi se bavili rješavanjem konkretnih slučajeva i definisanjem ciljeva koji bi trebalo da budu tabu za napade.

Bajden je rekao da bi određena kritična infrastruktura morala biti isključena kao mogući cilj.

Takođe je ponovo apelovao da odgovorne države moraju preduzeti mjere protiv onih koji napadaju softverom za ucjenu. SAD krive ruske tajne službe za masovni hakerski napad na vladine odjeljenja, agencije i kompanije u SAD. Moskva je te optužbe odbacila.

Putin: „Konstruktivni razgovori”

Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je prije Bajdena nastupio pred novinarima, sa predsjednikom SAD se dogovrio da Rusija i SAD vrate svoje ambasadore u Moskvu odnosno Vašington. Cilj je smanjenje napetosti u međusobnim odnosima.

Rusija je prije otprilike tri mjeseca povukla svog ambasadora u SAD, Anatolija Antonova – nakon što je Bajden Putina nazivao „ubicom”. A ambasador SAD u Rusiji, Džon Salivan, napustio je Moskvu prije skoro dva mjeseca jer mu je Rusija predložila da se vrati u Vašington na konsultacije.

Putin je na konferenciji za novinare rekao da je ton sastanka sa Bajdenom bio konstruktivan.

„Naša procjena mnogih pitanja je različita, ali vjerujem da su obje strane pokazale želju da se razumiju i traže načine da se zbliže”, rekao je Putin i naveo da se tokom razgovora nije osjetilo neprijateljstvo.

Slučaj Navaljni

Tokom sastanka, Bajden je pokrenuo pitanje o slučaju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, potvrdio je Putin.

Predsjednik Rusije je rekao da je Navaljni namjerno je ignorisao ruske zakone.

„Taj čovjek je znao da krši zakon”, rekao je Putin. Napustio je teritoriju zemlje i nije se javljao organima bezbjednosti budući da je u tom trenutku bio na odsluženju uslovne kazne.

„Uradio je šta je htio. Bio je spreman na hapšenje.”

Tokom konferencije za štampu u Ženevi, Putin nije pomenuo ime svog protivnika niti napad na tog opozicionog aktivistu zatočenog u zatvoru.

Razmjena zatvorenika

Prema njegovim riječima ruski predsjednik je bio otvoreniji kod teme uzajamne razmjene zatvorenika.

„Predsjednik Bajden je pokrenuo ovo pitanje, u vezi sa Američkim građanima u zatvorima u Ruskoj Federaciji”, rekao je Putin, rekavši da su tu mogli da budu iznađeni „određeni kompromisi”. O tome bi trebalo da se savjetuju ministarstva spoljnih poslova obje zemlje.

Prije samita, o ovom pitanju se spekulisalo, posebno u Sjedinjenim Državama. Fokus je bio na bivšem američkom vojniku Trevoru Ridu i bivšem američkom marincu Paulu Vilanu, koji su u ruskom zatvoru. Zauzvrat bi Rusiji mogli bi da budu predati trgovci oružjem Viktor Bout i Konstantin Jarošenko. Potonji je u pritvoru u Sjedinjenim Državama zbog krivičnog djela u vezi sa drogom.

O kibernetičkoj bezbjednosti

Putin je rekao da će SAD i Rusija pokrenuti konsultacije po pitanju kibernetičke bezbjednosti.

„Dogovorili smo da pokrenemo konsultacije na tu temu. Prema mom mišljenju, to je od presudne važnosti”, rekao je Putin. Naveo je i da je pitanje sajber bezbjednosti jednako važno za Rusiju koliko i za SAD.

Putin je rekao i da ga Bajden nije zvao u goste, samim tim ga ni on za sada nije pozvao da doputuje u Rusiju. Kako je objasnio, za tako nešto je potrebno da se stvore uslovi.

Čitajte više