Dijalog Beograda i Prištine: dobro je što je održan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
„Ne znate da li da se smijete ili da plačete“, „Distanca je bila veća od dva metra“ i „Nije lako, ali je važno da se dogodilo“ rečenice su koje najbolje predstavljaju trenutno stanje dijaloga Beograda i Prištine.
Dijalog Beograda i Prištine: dobro je što je održan_60cab5f7347a1.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Posljednja runda desetogodišnjeg dijaloga Beograda i Prištine ovoga puta završila se za manje od dva sata. Potvrdilo se i nepisano pravilo briselske diplomatije da što duže neki sastanak traje to je veća mogućnost za pozitivan ishod.

Jer, ishoda današnjih razgovora zapravo nema, sem dogovora da se lideri Beograda i Prištine ponovo sastanu prije kraja jula.

Na specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavu Lajčku, bilo je da predstavi rezulate današnjeg dijaloga. Kao iskusni diplomata, Lajčak je to sumirao u jednoj generalizovanoj rečenici koja može i ne mora išta da znači.

„Ono što je važno za EU jeste da su oba lidera potvrdila da nema drugog puta naprijed sem kroz normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”, naveo je Lajčak nakon sastanka.

Ono u šta se Miroslav Lajčak nije upuštao, sem konstatacije da su razgovori bili „otvoreni i direktni” i da je „dobro što su se održali”, jeste ocjena o dijamentralno različitim stavovima dvije strane kada je u pitanju pomenuti „put naprijed” i „normalizacija odnosa”.

Vučić : Ne znate da li da se smijete ili da plačete…

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, imao je priliku da prvi medijima iznese svoje viđenje sastanka sa premijerom Kosova, Aljbinom Kurtijem. Za Vučića je u pitanju sastanak na kakvom, kako kaže, do sada nikada nije bio.

„Stanete i ne znate da li da se smijete ili da plačete… Imate posla sa ljudima koji nisu ni ozbiljni ni odgovorni”, ocijenio je Vučić.

Predsjednik Srbije koji je pred prvi sastanak sa Kurtijem „oči u oči” najavljivao da su u pitanju „teški razgovori” sa nekim „ko kao Paja Patak” ponavlja napade na Srbiju, nakon razgovora kaže da „apsolutno ni oko čega se nisu složili”.

„Čovjek je došao da se ne bi dogovarao ni o čemu i da kaže – došao sam da te pitam da priznaš nezavisno Kosovo. Moj odgovor je bio – nikad. I onda se on detonirao”, izjavio je Vučić.

Vučić nije objasnio šta je tačno podrazumijevo pod „detonacijom” , ali je naveo da „nije bilo uvreda niti psovki”, već nekih njegovih „oštrijih reakcija”.

Kurti: Distanca od Vučića veća od dva metra

Na konstataciju predsjednika Srbije da je Priština na nastavak razgovora u Brisel došla samo da bi „isprovocirala prekid dijaloga”, Aljbin Kurti odgovora da je sastanak bio „konstruktivan”, a da je on sam „optimista”.

„Biće teško, ali ja sam optimista i to ne zato što sam takav uvijek, već zato što sada imamo iskreni pristup problemima. A suština našeg konflikta jeste nedostatak međusobnog priznavanja. Niti Srbija ne priznaje Kosovo niti Kosovo Srbiju”, kaže Kurti.

Aljbin Kurti je vrlo precizno definisao „suštinu problema” i takozvanog „slona u sobi”, ali je kao „jedino i najbolje” rješenje ponudio svoj i „stav Džozefa Bajdena” o međusobnom priznanju.

Na konstataciju medija da međusobno priznanje nije i kompromisno rješenje prihvatljivo za drugu stranu, Kurti je „redefinsao” svoj prijedlog.

„Vrijeme je da Srbija proglasi nezavisnost od Kosova”, poručio je Kurti.

Za premijera Kosova razgovor sa predsjednikom Srbije nije bio „na rubu incidenta”, ali je i naglasio da je distanca između njih dvojice bila „veća od dva metra”.

Rješenje do kraja godine?

Ono što se na kraju svega dovodi u pitanje je kako će se smanjiti ova „distanca” koja se poslije 10 godina dijaloga u Briselu čini veća neko ikada.

I tu ne govorimo samo o sljedećoj rundi dijaloga zakazanog za jul, već i o cjelokupnom procesu, za koji se u EU institucijama, nezvanično, navodi da bi „mogao da bude riješen do kraja godine”, što neće biti prvi put da EU precijeni svoju politiku prema zapadnom Balkanu.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.