Oko milion i dvjesta hiljada eura za obdanište “Naše dete”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Gradonačelnik Novog Pazara ističe da je cilj, podjednako s Ministarstvom i Vladom ulagati kako u škole u gradu tako i na seoskom području.
Ministar Ružić u N. Pazaru: Oko million i dvjesta hiljada eura za obdanište “Naše dete”_60c8018882cf6.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Velika su infrastrukturna ulaganja u Novom Pazaru a najbolji primjer je OŠ “Bratstvo”. Simbol je kako treba izgledati obrazovni sistem u Srbiji. Jedna je od pet najbolje opremljenih škola na čitavoj teritoriji države, kaže ministar prosvjete.

–Mi se ne moramo postidjeti čak i kada bi se takmičili s nekim mnogo razvijenijim zapadnim zemljama. To je praktično model prema kojem će obrazovni sistem u Srbiji funkcionisati u nekom budućem periodu, kaže Branko Ružić ministar prosvjete.

Direktor OŠ “Bratstvo” završetak radova očekuje za mjesec dana.

–I kao što je ministar ponovio, a mi više puta isticali, OŠ Bratstvo jedna je od najmodernijih i primjer kako škole treba da izgledaju, kaže Dejan Kolundžić direktor OŠ “Bratstvo”.

Ministar Ružić podsjetio je i na projekat u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, izgradnju nove fiskulturne sale za čiji završetak je predviđen rok 22. novembar. Mada, ministar optimističan i vjeruje da će biti i ranije. Inače, vrijednost radova 34 miliona dinara. Također, iz Fonda Ministarstva prema konkursu koji je trajao do 1. februara tri škole su dobile sredstva u vrijednosti oko 22 miliona dinara za rekonstrukciju ili investiciono održavanje.

–Radi se o mjestima Deževa i Lukare i to je jedan dokaza našeg odnosa kao Ministarstva prema Novom Pazaru i uopšte prema svim projektima koji su vezani za naš obrazovno-vaspitni sistem, naglašava Ružić.

Najavljuje i, kako kaže, grandiozan projekat s obzirom na činjenicu da je u Novom Pazaru mnogo mladih i mnogo djece.

–U saradnji sa Svjetskom bankom očekujemo da bude raspisan tender za obdanište “Naše dete”. Vrijednost tih radova je oko million i dvjesta hiljada eura. Očekujem da ukoliko sve protekne prema planu i Svjetska banka da zeleno svjetlo, tender bude raspisan već u septembru zajedno s još nekih pet opština širom R Srbije.

Gradonačelnik Novog Pazara ističe da je cilj, podjednako s Ministarstvom i Vladom ulagati kako u škole u gradu tako i na seoskom području.

–U narednom periodu očekujemo milionska ulaganja u izgradnju osnovnih škola, obdaništa, a sve s ciljem stvaranja što boljih uslova za učenike i nastavno osoblje, poručuje gradonačelnik Nihat Biševac.

Već iduće godine novi kapacitet vrtića “Naše dete” , duplo veći od sadašnjeg olakšao bi i listu čekanja djece na predškolsku ustanovu.

Čitajte više