Lideri NATO-a potvrdili stratešku važnost Zapadnog Balkana

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Poseban paragraf je posvećen i Bosni i Hercegovini (BiH) gde saveznici potvrđuju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH “u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima”.
Screenshot 2021-06-15 at 08.55.18
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Lideri država članica NATO su u zajedničkoj deklaraciji poručili da je Zapadni Balkan od strateškog značaja za Severoatlantski savez.

“NATO ostaje snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim težnjama zemalja u regionu. Intenziviraćemo naše napore u regionu i poboljšati naš politički dijalog i praktičnu saradnju kako bismo podržali reformske napore, promovisali regionalni mir i bezbednost i suprotstavili se zloćudnom uticaju spoljnih aktera. Demokratske vrednosti, vladavina zakona, domaće reforme i dobrosusedski odnosi od vitalnog su značaja za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije i u tom pogledu očekujemo kontinuirani napredak”, stoji u završnom dokumentu na kraju samita NATO-a koji je održan u Briselu.

Bio je ovo skup gde je po prvi put učestvovao i američki predsednik Joe Biden čije prisustvo je služilo da se potvrdi da su učvršćeni translatantski odnosi koji su bili zaoštreni u toku prethondog mandata kada je u Beloj Kući bio Donald Tramp.

Posvećenost održavanju političkog dijaloga sa BiH

Poseban paragraf je posvećen i Bosni i Hercegovini (BiH) gde saveznici potvrđuju suverenitet i teritorijalni integritet stabilne i sigurne BiH “u skladu s Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima”.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je uslovio usvajanje zajedničke deklaracije, spominjanjem tri konstitutivna naroda u BiH a kasnije je potvrdio da je zahvaljujući njegovim naporima postignuta saglasnost da u tekstu postoji referencija koja se tiče Daytonskog sporazuma.

U poglavlju koji se tiče BiH, podstiču se tamošnji politički lideri da izbegavaju retoriku podela.

Lideri NATO su potvrdili posvećenost održavanju snažnog političkog dijaloga sa Bosnom i Hercegovinom i pružanju kontinuirane podrške u sprovođenju svih reformskih napora.

“Saveznici podstiču političke lidere da rade konstruktivno i demonstriraju političku volju u korist svih u Bosni i Hercegovini u unapređivanju evroatlantskih težnji sprovođenjem prijeko potrebnih političkih, izbornih, vladavine zakona, ekonomskih i odbrambenih reformi, uključujući kroz Program reformi zemlje sa NATO-om, ne dovodeći u pitanje konačnu odluku o članstvu u NATO-u”, stoji u završnom dokumentu.

Posebna poruka Srbiji

U zajedničkom saopštenju iz NATO se šalje posebna poruka Srbiji gde se ističe da je jačanje odnosa između alijanse i zvaničnog Beograda “bilo bi od koristi za NATO, Srbiju i čitav region”.

U zajedničkoj deklaraciji se takođe potvrđuje puna podrška dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, te se pozivaju strane “da iskoriste trenutak i da se u dobroj veri uključe u postizanje trajnog političkog rešenja”.

Šefovi država članica NATO saveza su potvrdili kontinuirani angažman NATO-a na Kosovu, uključujući preko Kosovskih snaga, koje doprinose sigurnom okruženju i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kao i kroz stalne napore na izgradnji kapaciteta sa kosovskim bezbednosnim organizacijama.

“Sve promene u položaju naših snaga u KFOR-u ostaju zasnovane na uslovima i nisu kalendarski vođene”, poručuju lideri NATO zemalja.

Bidenova “istorijska” poseta Evropi

Generalni sekretar NATO, jens Stoltenberg je Bidenovo učešće na samitu ocenio ‘”drugačijim” u uporođenju sa samitima gde je prisustvovao bivši američki predsednik Donald Trump.

“Za mene je veoma važno da smo preneli jasnu poruku, koju je na sastanku potvrdio i predsednik Biden, da je SAD posvećna NATO-u i da postoji veza između Amerike i Evrope”, poručio je šef Severoatlantskog saveza.

Nakon sastanka u NATO-u, američki predsednik, Joe Biden će u utorak 15 juna prisistvovati samitu SAD sa Evropskom Unijom (EU).

Inače, Biden je u evropsku prestonicu Brisel doputovao iz Londona u nedelju uveče. On je proteklog vikenda prisustvovao samitu G7 u Velikoj Britaniji. Osim učešća na dva samita, Biden će se sastati i sa premijerom Belgije Aleksanderom de Kroom te će posetiti kraljevsku palatu.

Određeni delovi Brisela su praktično pod opsadom zbog bezbednosnih mera vezanih za posetu američkog predsednika. Najavljene su ozbiljne smetnje u saobraćaju zbog privremenih zatvaranja nekih javnih mesta. Sa druge strane, opština Brisel se potrudila da obeleži i dolazak Bidena i zato su u najvažnijim obeležjima grada postavljene zastave NATO i plava boja.

Bivši američki predsednik Donald Tramp je u dva navrata posetio Brisel radi učešća na samitu NATO. Belgijski glavni grad je on nazvao “paklenom rupom”. U toku Trumpovog mandata u Beloj kući ni jednom nije organizovan samit sa liderima EU.

Biden napušta Belgiju u utorak uveče da bi leteo za Ženevu, gde će se u sredu 16 juna sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Čitajte više