Ajkule u Maleziji oboljevaju od misteriozne bolesti

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa podvodne grebene i ajkule u Maleziji.
Ajkule u Maleziji oboljevaju od misteriozne bolesti! Naučnici pokušavaju da otkriju zbog čega_60c819cb1cc28.jpeg
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Novo!
Sačuvajte članke sa nalogom

Nakon što se prijavite preko Cafe Sandžak, možete sačuvati priče i lako ih pregledavati kasnije na bilo kojem uređaju.

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa podvodne grebene i ajkule u Maleziji, a rani izveštaji sugerišu da je za pojavu ove bolesti kriv porast temperature mora.

Nazvane po prepoznatljivim belim vrhovima peraja, beloglave ajklule obično se odmaraju danju, među grebenima, i tada ronioci često idu da ih posmatraju. Na jednoj od izvidnica, podvodni fotograf na ostrvu Borneo, uslikao je ajkule, kako se čini sa mrljama i lezijama na glavi, prenosi Rojters.

Ubrzo nakon toga, ronioci na ostrvu Sipadan su primetili isto, nakon čega je tim stručnjaka iz državnog univerziteta i vladinih zaštitnih grupa proglasio bolest kod svake grupe ajkula.

Pokušavajući da dijagnostikuju šta bi mogao biti uzrok bolesti, tim stručnjaka je otkrio da je temperatura morske površine u Španiji u maju bila 29,5 stepeni celzijusa, za stepen više nego 1985. godine, kada je bila najviša izmerena.

Dejvis Ostin, morski biolog, tvrdi da je siguran da je otopljeni okean razlog pojave ove bolesti jer je Sipadan zaštićeno područije u kome nema lova i ribolova, kao ni naselja ili industrije u blizini.

Izveštaji o pojavi ove bolesti podudaraju se sa izveštajima o izbeljivanju korala na tom području, prema profesoru veterinarskih studija vodenih životina Mohamedu Dinu, ne možemo zanemariti da se u vodi događaju promene zbog viših temperatura.

Heftični bilten

Nikad više ne propustite veliku priču od Sandžaklije. Prijavite se za Heftični Bilten i svake hefte primajte e-mail s pričama koje morate pročitati.

Čitajte više

Slušajte audio izdanja magazina Sandžaklija

Budimo prijatelji

HEFTIČNI BILTEN

Prijavom na Heftični Bilten slažete se sa Uslovima korišćenja i politikom privatnosti.