Pred Poslanikovim, sallallahu alejhi ve sellem, mezarom

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Allah nam je obećao – a Njegovo obećanje je istinito -, da ćemo ući u Mesdžidul-Aksa kao što smo ušli i prvi put.
Ilustracija: Omnya Saleh
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Stajao sam pred mezarom plemenitog Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pognute glave od stida, čak su i riječi pobjegle od mene.

Toliko te se stidim, Allahov Poslaniče!

Ti si na najljepši način prenio poslanicu s kojom te je Allah zadužio, ali mi to ne činimo, ti si na najljepši način savjetovao svoj ummet, a mi smo to zapostavili, prihvatio si i prenio Knjigu odlučno, a mi smo neodlučni, borio si za istinu ustrajno, a mi se ne borimo.

Neki od nas zadovoljili su se nošenjem brade govoreći da je to tvoj sunnet, a neki su opet skratili odjeću tvrdeći da je to tvoja naredba. Uzeli su od islama ono najlakše, a izdali su porodicu, zadovoljili su se od vjere sa sitnicama, a od džihada sa vanjskim izgledom. Oni su zanemarili temelje vjere, a i mi zajedno s njima.

Na našu grbaču zajahali su najprezreniji i najgori ljudi, prolijevajući našu krv, uzurpirajući i otimajući našu zemlju i razbijajući naše redove.

O zagovorniče i šefadžijo svjetova, zauzimaj se za nas kod svog Gospodara na Sudnjem danu, kako bi primio naše pokajanje i bio zadovoljan s nama.

Allah nam je obećao – a Njegovo obećanje je istinito -, da ćemo ući u Mesdžidul-Aksa kao što smo ušli i prvi put.

Za nas nema pokajanja ako nam Allah ne primi pokajanje, niti zadovoljstva bez Njegovog zadovoljstva, niti mogućnosti zauzimanja osim preko tebe, Allahov Poslaniče!

Neka je mir na tebe, o Allahov Poslaniče, i Allahov blagoslov na dan kad si se rodio, na dan kad si umro i na dan kada budeš proživljen.

I neka je mir na časne i pravedne imame i vođe čovječanstva: Ebu Bekra, Omera, Osmana i Aliju, i ostale tvoje ashabe, sjajne zvijezde predvodnice, koji su živjeli pod sjenama svojih sablji.

Neka je mir na tebe, Allahov Poslaniče, i na Dan kad se podignu svjedoci.

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Čitajte više