Biden započeo evropsko putovanje upozorenjem Rusiji

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Biden će tokom prvog dana svoje posjete sresti se sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom kako bi potvrdio “poseban odnos” između Washingtona i Londona nakon izlaska Britanije iz Evropske unije.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Američki predsjednik Joe Biden započeo je svoju prvu zvaničnu posjetu Evropi izražavanjem jasne namjere za ojačavanjem veze sa saveznicima Sjedinjenih Država radi odbrane demokratije, ali i upozorenjem Rusiji zbog “štetnih” aktivnosti.

Tokom posjete Ujedinjenom Kraljevstvu Biden će se sresti sa britanskom kraljicom, kao i premijerom Borisom Johnsonom, prisustvovati G7 sastancima i prvom NATO samitu kao predsjednik SAD-a. Posjetu će završiti u Ženevi sastankom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Na samom početku posjete najavljeno je kako Biden planira da kupi i donira 500 miliona doza Pfizer vakcina protiv korona virusa u više od 90 zemalja svijeta u naredne dvije godine.

Obraćajući se osoblju američkog ratnog zrakoplovstva smještenom u britanskoj zračnoj bazi kasno 9. juna Biden je rekao da će ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu iznijeti jasnu poruku kada se sastanu na bilateralnom sastanku sljedeće sedmice.

“Ne tražimo sukob sa Rusijom”, rekao je Biden na početku osmodnevne posjete Evropi.

“Želimo stabilan i predvidiv odnos, ali ja sam bio jasan: Sjedinjene Države odgovorit će snažno i smisleno ako se ruska vlada bude bavila štetnim aktivnostima.”

Susret sa Johnsonom

Biden će tokom prvog dana svoje posjete sresti se sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom kako bi potvrdio “poseban odnos” između Washingtona i Londona nakon izlaska Britanije iz Evropske unije.

Strane uključene u sastanak trebale bi izdati novu verziju Atlantske povelje koju su prvobitno 1941. godine dogovorili Winston Churchill i Franklin Roosevelt postavljajući poslijeratne ciljeve za demokratiju, trgovinu i prilike.

Nova povelja “obuhvata nauku, tehnologiju i trgovinu” i “podcrtava našu zajedničku predanost NATO-u”, napisao je Johnson u članku objavljenom uoči sastanka sa Bidenom.

Poruke za Putina

Bidenova posjeta Evropi kulminirat će 16. juna u Ženevi gdje će se sastati sa Putinom usred eskalirajućih napetosti između Washingtona i Moskve.

“Ovo je moje prvo putovanje u inostranstvu kao predsjednika Sjedinjenih Država. Idem ka G7, zatim NATO sastanak i nakon toga sastanak sa gospodinom Putinom kako bi mu rekao ono što želim da zna”, rekao je Biden.

“U svakom trenutku tokom puta želimo da stavimo do znanja da su se Sjedinjene Države vratile i da svjetske demokratije stoje zajedno kako bi se uhvatile u koštac sa najtežim izazovima i pitanjima koja su najvažnija za našu budućnost”, kazao je.

Biden je također rekao da je spreman reći Putinu da će transatlantski savez ostati “vitalan izvor snage za Veliku Britaniju, Evropu i Sjedinjene Države.”

Bijela kuća je saopštila da tokom samita Biden planira razgovarati i o Ukrajini.

Kritike zbog Navaljnog

Administracija američkog predsjednika također je kritikovala Rusiju zbog hapšenja i zatvaranja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

U međuvremenu Ruski sud je 9. juna odobrio zahtjev tužilaca za proglašenje organizacija povezanih sa Aleksejem Navaljnim “ekstremističkim”. To je najnoviji potez u kampanji vlasti kojom se zabranjuje saveznicima kritičara Kremlja da učestvuju na parlamentarnim izborima u septembru.

Ciljevi tokom samita G7

Jedan od Bidenovih ciljeva tokom trodnevnog sastanka G7 koji počinje 11. juna jeste nastavak popravljanja odnosa sa tradicionalnim američkim saveznicima koji su oštećeni pod vanjskom politikom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koja je vođena pod motom “Amerika na prvom mjestu”.

Biden će također održati bilateralne sastanke sa liderima drugih G7 članica, Kanadom, Francuskom, Njemačkom, Italijom i Japanom. Sastanci će biti fokusirani na američke političke prioritete poput ekonomije, jedinstva među saveznicima, borbi sa pandemijom i izvlačenje svijeta iz ekonomskog pada koji je ona izazvala.

Izgradnja temelja oko tih ciljeva “bit će najučinkovitiji način da se ostatku svijeta pokaže da Sjedinjene Države imaju snagu i svrhu koju mogu postići kao vodeća svjetska demokratija”, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan.

Sullivan je također rekao da će na G7 i NATO sastancima razgovarati o cyber napadima i o tome kako jedinstveno razgovarati sa zemljama, uključujući Rusiju koje kriju ili dopuštaju cyber kriminalcima da djeluju sa njihovog teritorija.

Bijela kuća je u više navrata rekla da SAD traže “stabilan i predvidiv” odnos sa Rusima, istovremeno pozivajući Putina zbog navoda da su se Rusi uplitali u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore kao i da Kremlj stoji iza drugih kršenja cyber sigurnosti.

Čitajte više