Papa Franja nije prihvatio ostavku njemačkog kardinala

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Papa Franja nije prihvatio ostavku nadbiskupa minhenskog i frajzinškog, kardinala Rajnharda Marksa. „Radi dalje, tako kako predlažeš“, stoji u pismu iz Rima.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„I upravo je to moj odgovor, dragi brate. Nastavi da radiš dalje, baš tako kako predlažeš, ali kao nadbiskup minhenski i frajzinški“, napisao je poglavar Katoličke crkve u pismu kardinalu Marksu, koje je objavila Sveta stolica. Marks je 4. juna objavio tekst u kojem piše da se Katolička crkva nalazi na „mrtvoj tački“, na šta je reagovao i papa u svom pismu.

Papa govori o katastrofi

„Slažem se s Tobom, da se suočavamo sa katastrofom: tragičnom istorijom seksualnog zlostavljanja i saznanjem kako se crkva prema tome odnosila“, stoji u Franjinom pismu. 67-godišnji Marks je 21. maja u pismu papi Franji ponudio svoju ostavku.

Marksov zahtjev je izazavao senzaciju u Katoličkoj crkvi. Kardinala poznaju mnogi. Vjerovatno je već dugo imao problema sa svojom službom. Ostavkom bih mogao da dam lični znak za novi početak, za novo buđenje crkve, kazao je Marks.

Odavanje priznanja

„Za mene je suština u tome da i ja podnesem teret odgovornosti za katastrofu seksualnog zlostavljanja, koje su tokom decenija činili predstavnici crkve“, napisao je Marks u pismu papi Franji. Istraživanja posljednjih deset godina po njemu pokazuju „mnoge lične propuste i administrativne greške“, ali „takođe inistitucionalno ili sistemsko zakazivanje“.

Marksu su, zbog njegovog poteza, mnogi u Katoličkoj crkvi odali priznanje. Predsjedavajući Biskuspkoj konferenciji Njemačke (DBK), biskup Georg Becing, izjavio je da ima razumijevanja za ovu odluku. Kaže da je Marks „uradio nešto revolucionarno za crkvu u Njemačkoj, ali i širom svijeta“. Međutim, s obzirom na njegovu ulogu u DBK, on žali zbog Marksove odluke.

I udruženja, koja su inače kritički nastrojena prema crkvi, odala su priznanje Marksu zbog odluke da podnese ostavku. Inicijativa žrtava „Ugaoni sto“ on je time mogao utre put novom početku. „To je impresivan korak jednog biskupa u Njemačkoj, koji govori i preuzima odgovornost u ja-formi.“

Vještačenje nadbiskupa

Marks je jedan od najpoznatijih biskupa u Njemačkoj i do 2020. je bio predsjedavajući Biskupske konferencije Njemačke. On se u debati o reformi Katoličke crkve u Njemačkoj pokazao kao zagovornik reformi.

Ovog ljeta se očekuje vještačenje o slučajevima seksualnog zlostavljanja u Nadbiskupiji minhenskoj i frajzinškoj, koje u prvom redu treba da razjasni kako je moglo da se događa seksualno zlostavljanje u nadbiskupiji od strane sveštenika i da li su visoko rangirani crkveni velikodostojnici pokušavali da zaštite prestupnike.

Čitajte više