Odjeljenje biblioteke za slijepe i slabovidne osobe iz Sarajeva otvoreno u Novom Pazaru

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Slijepim i slabovidim osobama u novopazarskoj biblioteci bili su dostupni specijalni softveri na tri računara koji su služili za čitanje.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe iz Sarajeva otvorila je istureno odjeljenje u Narodoj biblioteci “Dositej Obradović” u Novom Pazaru. Ovdašnja biblioteka dobila je preko sto naslova u tehnikama za slijepe  na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova.

Domaća i svjetska kjiževnost, baletristika, lektira i druga stručna građa od danas se nalaze u Narodoj biblioteci “Dositej Obradović”, za slijepe i slabovidne osobe. Školi na Dohoviću juče je prilikom uspostavljanja saradnje uručena značajna donacija u vidu obavezne lektire.

Slijepim i slabovidim osobama u novopazarskoj biblioteci bili su dostupni specijalni softveri na tri računara koji su služili za čitanje. Današnji događaj značajan je iskorak ka poboljšanju pružanja usluga slijepim i slabovidnim članovima.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u Bosni i Hercegovini jedinstvena je institucija ove vrste u BiH. Slijepim i slabovidnim osobama svih uzrasta obezbjeđuje i pozajmljuje bibliotečku građu neophodnu u svakodnevnom životu, stručnom usavršavanju, profesionalnom radu i društvenom angažmanu. Raspolaže knjižnim fondom većim od 30 hiljada od bibliotečkih jedinica u tehnikama za slijepe  na Brajevom pismu, audio i digitalnoj tehnici, svih književnih žanrova koje koriste slijepi i slabovidni korisnici svih uzrasta širom BiH.

Čitajte više