Kršenje Dejtona – prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Bijela kuća je objavila izvršnu uredbu predsjednika Joa Bidena o „blokiranju imovine i obustavljanju ulaska u SAD osobama koje doprinose destabilizaciji Zapadnog Balkana, što je "prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD".
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U tekstu, koji je objavila Bijela kuća, a koji navodi uslove za blokiranje odnosno zamrzavanje imovine i obustavu ulaska u Sjedinjene Američke Države, ne navode se poimenice osobe kojima će biti izrečene sankcije.

Navodi se da se ova uredba odnosi na svaku osobu, za koju ministrica finansija, uz konsultacije s ministrom vanjskih poslova, utvrdi odgovornost za ugrožavanje mira, sigurnosti, stabilnosti odnosno teritorijalnog integriteta bilo kojeg područja ili bilo koje države na zapadnom Balkanu kao i potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.

Sankcije se konkretno odnosi na sve one, koji su neovlašteno prisvajali javna sredstva ili oduzimali privatna sredstva u ličnu korist ili u političke svrhe ili kao mito ali i osobe koje su materijalno pomogle, sponzorisale ili pružale finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku, robu ili usluge ili na drugi način podržavale bilo koju osobu, čija su imovina i interesi blokirani u skladu sa ovom uredbom.

Izvršna naredba navodi listu zabrana koje se odnose na ova lica i prema njima, kao što su doniranje novca ili dobara licima na listi sankcija, za što se navodi da bi ozbiljno narušilo ovu naredbu. Njome se također suspenduje svaki oblik ulaska u Sjedinjene Američke Države, što uključuje i emigraciju u tu državu, te se zabranjuje izdavanje viza navedenim licima.

Sankcije svima koji potkopavaju mir na Zapadnom Balkanu

Kako je navedeno u tekstu na stranici američke vlade, predsjednik SAD-a je naredio zamrzavanje svakog oblika vlasništva ili raspolaganja nad imovinom i/ili interesima osoba koje će se naći na budućoj listi zbog toga što su odgovorne za, ili su saučesnici, ili direktno uključeni u radnje ili politike koje narušavaju i potkopavaju regionalni mir, saradnju, ili zajedničko priznavanje raznih sporazuma, okvira ili mehanizama, a što uključuje i Dejtonski mirovni sporazum, odluke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora, te Međunarodni krivični sud za Jugoslaviju, odnosno Međunarodni rezidualni mehanizam kao njegovog nasljednika ali i Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244 iz 1999. koja se odnosi na Kosovo, Prespanski sporazum iz 2018. godine i Ohridski okvirni sporazum iz 2001.godine.

Predsjednik Joe Biden je, kako stoji u objavi na internet-stranici Bijele kuće, ustanovio „da situacija na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan), u protekle dvije decenije, uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i široko rasprostranjene korupcije unutar različitih vlada i institucija na zapadnom Balkanu, onemogućava napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, što predstavlja neuobičajenu i izvanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država “.

Čitajte više