Kad mogu iz inostranstva doći i primiti vakcinu zašto ne bi i Tutinci

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U Domu zdravlja u Tutinu vjeruju u svoje stanovnike da će prevagnuti svijest o značaju vakcinacije i da će prevazići probleme.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Formiranjem pet vakcinalnih punktova u Tutinu u mnogome je olakšan dolazak pacijenata na vakcinaciju. Svakog radnog dana je, i pored razuđenosti sela, u rasporedu druga ambulanta.

–Nije to neki veliki broj. Najveći broj pacijenata koji su se odazvali u jednom danu bio je 31, ali nadamo se da će to u narednom periodu krenuti mnogo bolje. Svakog dana ima od 7 do 10 pacijenata koji se javljaju u određenim vakcinalnim punktovima, kaže dr. Goran Marković koordinator za vakcinalne punktove Tutin.

A u kampanju  se, kaže, moglo krenuti mnogo ranije.

–Bilo bi bolje, brže bi savladali sve ove poteškoće ali nikad nije kasno. Imamo mi vremena da izađemo iz krize koja nas je zadesila.
A da se utječe na stanovništvo nije samo obaveza zdravstvenih radnika.

–I političke stranke, lokalna samouprava, da animiramo ljude i ukažemo na značaj vakcine I posljedice ukoliko je ne prime.

Diskutabilno je, ističe, to što je Tutin svrstavan u mjesta s najlošijim odzivom.

–Prvu dozu primilo je 4.815 osoba, drugu 1.980. Tako da je to jedan solidan broj koji se pojačao u zadnje vrijeme. U početku je to sve išlo malo traljavo

I nisu, kaže, saglasni s procentom vakcinisanih koji se pojavljuje u medijima.

–Mi smo često naglašavali da taj broj koji figurira u našoj zemlji od nekih 8 do 10 posto mi nismo s tom brojkom saglasni. Mnogo našeg stanivništva je u inostranstvu, a vode se kao osiguranici naše Opštine tako da taj broj uopšte ne stoji i sigurni smo da je mnogo veći u odnosu na broj onih koji žive u tutinskoj opštini.

Obrazlažući tvrdnju o postotku s kojim nisu saglasni kao drugi razlog navodi što je u Tutinu mnogo djece.

–Negdje oko 11 hiljada djece je školskog uzrasta koja još nisu počela da primaju vakcine. Kad se taj broj sabere s brojem ljudi koji žive u inostranstvu procenat vakcinisah je sigurno daleko veći od onog koji figurira u našoj zemlji, ističe dr. Goran Marković koordinator za vakcinalne punktove Tutin.

Također, sedam osoba iz BiH vakcinisano je prošle sedmice u Tutinu, a danas njih 11. Pored bh. državljana vakcinu su primili i stanovnici Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, ali i iz Austrije, Njemačke.

–Kad oni mogu iz inostranstva da dođu da prime vakcinu zašto ne bi i oni kojima je na dohvat ruke

U Domu zdravlja u Tutinu vjeruju u svoje stanovnike da će prevagnuti svijest o značaju vakcinacije i da će prevazići probleme.

Čitajte više