Afirmativne mjere za upis romskih đaka u srednju školu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Mladi Romi rjeđe se odlučuju za nastavak obrazovanja nakon osnovne škole, uglavnom zbog siromaštva.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Manuel Mišković završava osmi razred u osnovnoj školi „22. oktobar“ u Bačkom Monoštoru kraj Sombora. Ovih dana priprema se za završne ispite iz srpskog jezika i matematike, kao i za kombinovani test.

„Vježbam i hoću da upišem srednju tehničku školu, smjer – vozač motornih vozila. To je trogodišnji smjer koji želim da završim“, kaže Manuel za DW.

On, kao i drugi učenici romske nacionalnosti u Srbiji, ima pravo i na dodatne bodove prilikom upisa u srednju školu, na osnovu tzv. „afirmativnih mjera”. One se u Srbiji primjenjuju od 2003.

Gdje i kako se prijaviti?

Prijavu za upis u odabranu srednju školu po afirmativnim mjerama podnosi roditelj u osnovnoj školi. U prijavi se roditelj izjašnjava o nacionalnoj pripadnosti đaka i dostavlja dokumentaciju o socijalnom statusu. Osnovna škola zatim dostavlja listu Ministarstvu prosvete, gdje se provjerava da li su učenici zaista pripadnici romske nacionalne zajednice.

Iako takva mogućnost upisa u srednje škole, ali i na fakultete u Srbiji postoji već 18 godina, mnogi roditelji za to još uvijek ne znaju. Pritom je upis đaka u srednje škole po afirmativnim mjerama od izuzetnog značaja za unapređenje položaja romske zajednice, naglašava Aleksandar Radulović, koordinator za romska pitanja na teritoriji opštine Sombor.

„Koordinatori za romska pitanja, u saradnji sa romskim udruženjima i školama, dodatno informišu i obavještavaju roditelje koji ponekada ne znaju šta su afirmativne mjere“, kaže Radulović za DW.

Podrška i kroz stipendije

Afirmativne mjere nisu jedini podsticaj za mlade Rome da nastave školovanje. Zahvaljujući između ostalog i stipendijama, broj Roma koji su završili srednju školu u Srbiji porastao je sa 98 u školskoj 2016/17, na 140 u školskoj 2017/18 godini.

Grantove i stipendije daje, između ostalih i „Fondacija za obrazovanje Roma“ (Roma Educatin Fund, REF). Ređepali Čupi, direktor te Fondacije za Srbiju, u izjavi za DW naglašava da su afirmativne mjere dale pozitivne rezultate i da one povoljno utiču na romsku zajednicu, ali i na društvo u cjelini.

„Tokom proteklih nekoliko godina Fondacija je u Srbiji sprovodila program pružanja stipendijske podrške srednjoškolcima romske nacionalnosti, a od školske 2019/20. godine program je preuzelo Ministarstvo prosvjete. REF je nastavio s implementacijom programa pružanja mentorske podrške“, kaže Čupi i naglašava da je cilj njihovog programa smanjenje stope napuštanja školovanja i poboljšanje uspjeha učenika romske nacionalnosti.

Šta je potrebno za uspjeh?

Manuel Mišković nakon osmog razreda neće napustiti školu – iako mu, kao i drugima, tokom pandemije nije bilo lako: „Ovu godinu pamtiću po koroni. Bili smo dosta zatvoreni, a ja sam to vrijeme iskoristio da pomažem djedu u poljoprivrednim radovima, ali pratio sam i onlajn-nastavu i dopisivao se sa drugarima“.

Manuel je mlad, ali ima jasan cilj: da završi srednju-tehničku, smjer – vozač motornih vozila. Za to su mu potrebni trud i disciplina, ali i podrška i informisanost.

Čitajte više