“Esencijalni radnici” u EU zarađuju trostruko manje od direktora

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Podsjetimo, u Europskoj uniji 24 milijuna radnika radi za minimalnu plaću čiji je iznos ispod linije siromaštva, što podriva osnovnu poantu minimalne plaće.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Direktori u Europskoj uniji zarađuju u prosjeku tri puta više od radnika u jednostavnim zanimanjima, pokazuje Eurostatova analiza podataka iz Ankete o strukturi prihoda koja se provodi svake četiri godine i daje uvid u povezanost individualnih karakteristika radnika i visine njihovih plaća. Iako na prihode utječe razina obrazovanja, godine radnog iskustva i brojni drugi faktori, bruto prihodi po satu očekivano najviše variraju ovisno o vrsti zanimanja: prema detaljnim podacima iz 2018., među svim zanimanjima direktori/ce su najbolje plaćeni/e u svim državama članicama EU. Na razini EU, prosječni bruto prihod direktora po satu iznosio je 28,6 eura, a nakon njih nalaze se stručnjaci/stručnjakinje s prosječnim prihodom po satu od 21,4 eura, dok se na trećem mjestu nalaze tehničari/tehničarke (17,8 eura bruto po satu). Klasifikaciju zanimanja u Hrvatskoj, usklađenu s klasifikacijom zanimanja u EU, možete detaljnije proučiti ovdje.

Na drugom kraju distribucije prihoda nalaze se tzv. jednostavna zanimanja, u koja spadaju zanimanja poput čistača/ica, manualnih radnika/ica, pomoćnika u pripremi hrane i uličnih prodavača/ica, a koja su najlošije plaćena kategorija u svim državama članicama EU, uz iznimku Danske u kojoj su najniže plaćeni radnici u uslužnim i trgovačkim zanimanjima.

Na razini EU, jednostavna zanimanja imaju najnižu satnicu od prosječno 9,7 eura, nakon njih su uslužni i prodajni radnici s prosječnom satnicom od 11,2 eura, nakon koji slijede rukovatelji/rukovateljice postrojenjima i strojevima i sastavljači/sastavljačice proizvoda sa satnicom od 11,5 eura. Drugim riječima, prosječna bruto stanica direktora – najbolje plaćene kategorije zanimanja u EU – iznosi 28,6 eura što je tri puta više od prosječne satnice najlošije plaćene kategorije zanimanja – radnika u jednostavnim zanimanjima – a koja iznosi 9.7 eura po satu.

Iako u svim članicama EU direktori zarađuju najviše, a radnici u jednostavnim zanimanjima najmanje (osim u Danskoj gdje su najlošije plaćeni radnici u uslužnim i trgovačkim zanimanjima), u pojedinim državama članicama te su razlike daleko veće ili manje od prosjeka. Kao primjer s daleko većom nejednakosti u satnicama ističe se Cipar, gdje direktori zarađuju prosječno 31,7 eura po satu, što je pet puta više od satnice radnika u jednostavnim zanimanjima (6,3 eura). S druge strane stoji Danska s najmanjom razlikom u prihodima između direktora i radnika u uslužnim i prodajnim zanimanjima – direktori imaju satnicu od 50,9 eura, što je otprilike dvostruko više od radnika u takvim zanimanjima, čija je satnica 22,2 eura.

Upravo su radnici iz najlošije plaćenih kategorija zanimanja nesrazmjerno pogođeni izbijanjem pandemije koronavirusa, a mnogi od njih su s pravom prepoznati kao “esencijalni radnici“ jer su nastavili obavljati svoje poslove u izuzetno teškim i stresnim okolnostima. Kao što ETUC (Europska sindikalna konfederacija) ističe, vrijeme je da se to prepoznavanje odrazi i u obliku porasta njihovih prihoda koji su često jednaki ili neznatno viši od minimalne plaće. Podsjetimo, u Europskoj uniji 24 milijuna radnika radi za minimalnu plaću čiji je iznos ispod linije siromaštva, što podriva osnovnu poantu minimalne plaće.

Čitajte više