Milijarde za Tursku i Zapadni Balkan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Brisel želi financijskim paketom približiti sebi Tursku i Zapadni Balkan. Zauzvrat oni trebaju zadržati izbjeglice.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

„Turska također može računati na financijsku pomoć iz Brisela u budućnosti. Ona bi zemlju trebali približiti EU i financirati tursku pomoć po pitanju izolacije Europske unije od izbjeglica. To proizlazi iz nacrta takozvane pretpristupne pomoći, o kojoj su se države članice EU dogovorile u srijedu navečer s Europskim parlamentom.

U skladu sa tim  dogovorom do kraja 2027. godine oko 14,2 milijardi eura biti će dostupno za pripremu za pristupanje EU. Uz Tursku, pomoć bi trebale dobiti i balkanske države Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Srbija i Sjeverna Makedonija. One službeno imaju perspektivu prijema u EU. Europska komisija je priopćila da je riječ o pozitivnom signalu. Povjerenik EU za proširenje Oliver Varhelyi nazvao je to i “solidnim ulaganjem u budućnost EU”, piše taz.

Brojna pitanja otvorena

„Međutim, sporazum, koji tek treba biti pretočen u pravnu formu, a zatim ga mora odobriti Vijeće ministara i Parlament EU, otvara brojna pitanja”, ocjenjuje taz. Primjerice, Europski se parlament u nekoliko navrata izrazio izuzetno kritično prema Turskoj i njezinim izgledima za pristupanje. U sporu oko plina s Grčkom i Ciprom prošle je godine skoro izbio vojni sukob.

Najveća parlamentarna skupina Europska narodna stranka, kojoj pripadaju i njemački CDU / CSU, izjasnila se stoga da se završe pristupni pregovori s Turskom. Zapravo su pregovori godinama na čekanju. Ipak, sve glavne parlamentarne skupine sada su odobrile financijski paket – a s njim i nastavak pristupnih pregovora”, piše taz.

„Iza toga stoji nada da će financijska sredstva još više nego biti prije povezana sa načelima EU-a poput vladavine zakona i demokracije. Vijeće ministara i Komisija EU naglasili su da bi sredstva trebala biti dodijeljena na temelju stvarnih reformskih napora – puka obećanja više ne bi trebala biti dovoljna”, piše taz.

BiH bi trebala učiniti više

Posljednjih godina EU je podržala Tursku milijardama eura kako bi zadržala sirijske izbjeglice u zemlji – i tako ih spriječila da nastave put prema Europi, piše taz.

Berlinski list navodi i kako je “nejasno” međutim koliko novaca će iz finansijskog paketa od 14,2 milijardi biti izdvojeno za izbjeglice, odnosno “za odbranu od njih”.

EU također želi na “zaštitu” od neželjenih izbjeglica obavezati i Zapadni Balkan. Prije svega, “Bosna i Hercegovina i Kosovo bi po tom pitanju trebale učiniti više”.

Njemački političar CDU-a David McAllister ocijenio je kako su to “izvrsne vijesti”. Na taj način se proširenju EU-a, kako je rekao, “pridaje strateška važnost”, mada pomoć EU također mora služiti za prevladavanje pandemije korone i njezinih posljedica. Inače, tako glasi zabrinutost, bi čak i više ljudi nego prije moglo krenuti put Europe”, piše taz.

Čitajte više