Osam protiv Netanjahua

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U Izraelu se osam stranaka dogovorilo o novoj vladinoj koaliciji. Ujedinio ih je jedan cilj: premijer "Bibi" Netanyahu mora ići. Ali tu sličnosti prestaju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Benjamin Netanyahu bio je na vlasti u Izraelu dvanaest godina. Ali sada, nakon četvrtih izbora u dvije godine, njegovi politički protivnici su stvoriti koaliciju bez dugogodišnjeg premijera.  U posljednjem momentu koaliciji je pristupio predsjedavajući arapske Raam-partije Mansur Abaas. No savez izgleda krajnje krhko. Stavovi stranaka široko se razilaze, a stranački šefovi se ne mogu više razlikovati.

Oporbeni čelnik: Yair Lapid (Yesh Atid, 17 mjesta)

“Dovoljne su dvije godine političke paralize”, kaže Jair Lapid, kojemu je predsjednik Rivlin naložio da formira vladu. Njegova stranka Yesch Atid – u prevodu “Budućnost postoji” – druga je najveća parlamentarna skupina u Knessetu. Pripada političkom središtu i uglavnom predstavlja izraelsku sekularnu srednju klasu. 57-godišnji Lapid sam je osnovao stranku 2012. godine, prije toga je bio novinar i televizijski voditelj.

Lapid zagovara rješenje u vidu dvije države s Palestincima, ali istodobno želi zadržati kontroverzne židovske naseobinske blokove u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, koje Ujedinjeni narodi klasificiraju kao ilegalne. Istodobno, bivši ministar financija sebe i svoju stranku vidi kao predvodnika u borbi protiv korupcije u zemlji; također se iz tog razloga sve više razvio u oštrog kritičara odlazećeg premijera. Lapidova stranka smatra se ekonomski liberalnom i pozitivno orijentiranoj prema inovacijama i kritična je prema posebnim pravima koja trenutno postoje za ultraortodoksne Židove.

Tvrdolinijaš: Naftali Bennett (Jamina, 7 mjesta)

On slovi za najtežeg partnera nove koalicije – ali trebao bi odmah postati njezin novi premijer: Naftali Bennett je vjersko-nacionalistički tvrdolinijaš, najveći politički zagovornik židovskih doseljenika na okupiranim teritorijima i oštri protivnik rješenja u vidu dvije države.

Bennett bi želio pripojiti velike dijelove Zapadne obale i Gaze kako bi nanio udarac Egiptu. 49-godišnjak je u prošlosti izazvao nekoliko skandala, posebno vrlo kontroverznim izjavama o Hamasu i bliskoistočnom sukobu. Bennett, koji je svojedobno zaradio milijune u start-up tvrtki, zalaže se za ultraliberalnu ekonomsku politiku, ali i za jačanje nacionalno-vjerskih obrazovnih institucija.

Jair Lapid treba Bennetta kako bi smijenio Netanyahua sa mjesta premijera – ali politička cijena je visoka. Sporazum između njih dvojice predviđa podjelu premijerske pozicije: Prvo, Naftali Bennett obnašat će mjesto šefa vlade dvije godine, a Lapid će ga preuzeti tek 2023. – ako koalicija uopće traje toliko dugo.

General-pukovnik: Benny Gantz (Kachol Lavan, 8 mjesta)

Poput Bennetta, Benny Gantz može se osvrnuti na karijeru u izraelskoj vojsci. Jedno vrijeme je obnašao dužnost šefa ureda, uključujući i ljeto 2014 tijekom rata u Gazi. Zapravo je već bio kandidat za premijera, nakon izbora 2020. Netanyahu i Gantz su trebali podijeliti to mjesto, baš kao što su sada Lapid i Bennett planirali. No Netanyahu je prerano raskinuo koaliciju, a na novim izborima 2021. Gantzov Kachol Lavan bio je jedan od velikih gubitnika – također zato što je Jair Lapid prekinuo svoju„ Plavo-bijelu listu“ i tako Gantza koštao mnogo glasova.

I Gantz se drži velikih blokova židovskih naselja na Zapadnoj obali, doduše želi pregovarati s Palestincima, ali dugo je izbjegavao jasan stav o rješenju u vidu dvije države. Međutim, nedavno je zagovarao aneksiju Jordanske doline. Na unutarpolitičkom planu želi “sačuvati židovski karakter Izraela” i više ulagati u zdravstvo, obrazovanje i ekonomske inovacije.

“Rus”: Avigdor Lieberman (Yisrael Beitenu, 7 mjesta)

“Israel Beitenu” – “Naša kuća Izrael” – stranka je Izraelaca koji su se doselili iz Rusije i političke domovine Avigdora Liebermana. 62-godišnji bivši ministar vanjskih poslova smatra se ultranacionalističkim tvrdolinijašem – zalaže se doduše za rješenje dvije države, ali  pod uslovom da većina Palestinaca s izraelskim putovnicama izgubi državljanstvo i bude preseljena na palestinske teritorije.

Želi pripojiti izraelska naselja na Zapadnoj obali, a zauzvrat bi Zapadnoj obali mogla biti ustupljena manja, arapskim stanovništvom naseljena područja u Izraelu. Njegova stranka smatra se sekularnom i čvrsto odbacuje vjersku politiku ultraortodoksnih stranaka. Zalaže se za daljnji razvoj slobodnog tržišta i daljnje otvaranje zemlje stranim, ne manje važnim ruskim investitorima.

Odmetnik: Gideon Saar (Nova nada, 6 mjesta)

Mnogo je godina Saar bio pristaša Benjamina Netanyahua. Kad je Netanyahu optužen za korupciju 2019. godine, glasovao je protiv premijera za predsjednika stranke Likud – i izgubio je.

Krajem 2020. godine Saar je napustio Likud i osnovao stranku “Nova nada”. Ovaj pravnik odbacuje rješenje u vidu dvije države i u najmanju ruku sklon je aneksiji Zapadne obale. Njegova stranka, koja se odvojila od Likuda, smatra se konzervativnom i zalaže se za tržišno gospodarstvo s jakom socijalnom potporom, ali inače relativno malim državnim utjecajem.

Feministkinja: Merav Michaeli (Avoda, 7 mjesta)

Tek u januaru 2021. godine je izabrana za novu čelnicu stranke, Merav Michaeli trebao je udahnuti novi život staroj Laburističkoj stranci Yitzhaka Rabina i Shimona Peresa. Mnogo je godina stranka bila odlučujuća sila u izraelskoj politici. Međutim, najkasnije od prijelaza u novi milenij, morala se boriti sa sve većim gubicima glasova. Čini se da je slobodni pad zasad zaustavljen – iako na niskoj razini.

Politički gledano, ljevičarska Laburistička stranka zalaže se prije svega za tržišnu ekonomiju s jakim socijalnim programima; također je za povećanje minimalne plaće i povoljne cijene stanovanja. Što se tiče sigurnosne politike, ona zagovara “provedive pregovore” s Palestincima. “Dom za židovski narod, jednakost za sve, pravedno društvo i sigurnost za sve u potrazi za mirom” – ovako Merav Michaeli iznosi ciljeve svoje stranke. U Knessetu se ističe prije svega kao progresivna političarka koja se, između ostalog, bori za prava žena i LGBTQ.

Lijeva stranka: Nitzan Horowitz (Meretz, 6 mjesta)

Od 2019. Horowitz je na čelu vjerojatno stranke koja je najveće lijevo u Knessetu. Njegova stranka “Meretz” bila je prva cionistička stranka koja je prihvatila ideju palestinske države i podržava pozive na povlačenje Izraela sa Zapadne obale. Ona zagovara građanska prava, socijalnu pravdu i vjersku raznolikost – kao i legalizaciju lakih droga. Sam Horowitz prvi je vođa stranke u Izraelu, koji je otvoreno istupio kao homoseksualac, i stoga veliki zagovornik istospolnih brakova.

Nestalni: Mansour Abbas (izraelsko-arapska stranka Ra'am, 4 mjesta)

Koliko god šarena bila opisana koalicija, ona u Knessetu ima samo 58 od potrebnih 61 mjesta. Stoga, osim o vlastitim političkim razlikama, ovisi i o toleranciji izraelsko-arapske stranke Ra'am.  Socijalno konzervativni Ra'am prilično je skeptičan prema bilo kojoj liberalnoj modernizaciji. Još u aprilu je čelnik stranke Mansour Abbas čak mogao zamisliti koaliciju s Netanyahuom – no onda je u kratkom roku promijenio stranu.

Vladajuća koalicija je, dakle, na klimavim nogama. I pored toga što se Netanyahu-era zasada okončava, Izrael se i dalje unutar zemlje suočava s nesigurnim vremenima.

Čitajte više