Osam protiv Netanjahua

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
U Izraelu se osam stranaka dogovorilo o novoj vladinoj koaliciji. Ujedinio ih je jedan cilj: premijer "Bibi" Netanyahu mora ići. Ali tu sličnosti prestaju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Benjamin Netanyahu bio je na vlasti u Izraelu dvanaest godina. Ali sada, nakon četvrtih izbora u dvije godine, njegovi politički protivnici su stvoriti koaliciju bez dugogodišnjeg premijera.  U posljednjem momentu koaliciji je pristupio predsjedavajući arapske Raam-partije Mansur Abaas. No savez izgleda krajnje krhko. Stavovi stranaka široko se razilaze, a stranački šefovi se ne mogu više razlikovati.

Oporbeni čelnik: Yair Lapid (Yesh Atid, 17 mjesta)

“Dovoljne su dvije godine političke paralize”, kaže Jair Lapid, kojemu je predsjednik Rivlin naložio da formira vladu. Njegova stranka Yesch Atid – u prevodu “Budućnost postoji” – druga je najveća parlamentarna skupina u Knessetu. Pripada političkom središtu i uglavnom predstavlja izraelsku sekularnu srednju klasu. 57-godišnji Lapid sam je osnovao stranku 2012. godine, prije toga je bio novinar i televizijski voditelj.

Lapid zagovara rješenje u vidu dvije države s Palestincima, ali istodobno želi zadržati kontroverzne židovske naseobinske blokove u istočnom Jeruzalemu i na Zapadnoj obali, koje Ujedinjeni narodi klasificiraju kao ilegalne. Istodobno, bivši ministar financija sebe i svoju stranku vidi kao predvodnika u borbi protiv korupcije u zemlji; također se iz tog razloga sve više razvio u oštrog kritičara odlazećeg premijera. Lapidova stranka smatra se ekonomski liberalnom i pozitivno orijentiranoj prema inovacijama i kritična je prema posebnim pravima koja trenutno postoje za ultraortodoksne Židove.

Tvrdolinijaš: Naftali Bennett (Jamina, 7 mjesta)

On slovi za najtežeg partnera nove koalicije – ali trebao bi odmah postati njezin novi premijer: Naftali Bennett je vjersko-nacionalistički tvrdolinijaš, najveći politički zagovornik židovskih doseljenika na okupiranim teritorijima i oštri protivnik rješenja u vidu dvije države.

Bennett bi želio pripojiti velike dijelove Zapadne obale i Gaze kako bi nanio udarac Egiptu. 49-godišnjak je u prošlosti izazvao nekoliko skandala, posebno vrlo kontroverznim izjavama o Hamasu i bliskoistočnom sukobu. Bennett, koji je svojedobno zaradio milijune u start-up tvrtki, zalaže se za ultraliberalnu ekonomsku politiku, ali i za jačanje nacionalno-vjerskih obrazovnih institucija.

Jair Lapid treba Bennetta kako bi smijenio Netanyahua sa mjesta premijera – ali politička cijena je visoka. Sporazum između njih dvojice predviđa podjelu premijerske pozicije: Prvo, Naftali Bennett obnašat će mjesto šefa vlade dvije godine, a Lapid će ga preuzeti tek 2023. – ako koalicija uopće traje toliko dugo.

General-pukovnik: Benny Gantz (Kachol Lavan, 8 mjesta)

Poput Bennetta, Benny Gantz može se osvrnuti na karijeru u izraelskoj vojsci. Jedno vrijeme je obnašao dužnost šefa ureda, uključujući i ljeto 2014 tijekom rata u Gazi. Zapravo je već bio kandidat za premijera, nakon izbora 2020. Netanyahu i Gantz su trebali podijeliti to mjesto, baš kao što su sada Lapid i Bennett planirali. No Netanyahu je prerano raskinuo koaliciju, a na novim izborima 2021. Gantzov Kachol Lavan bio je jedan od velikih gubitnika – također zato što je Jair Lapid prekinuo svoju„ Plavo-bijelu listu“ i tako Gantza koštao mnogo glasova.

I Gantz se drži velikih blokova židovskih naselja na Zapadnoj obali, doduše želi pregovarati s Palestincima, ali dugo je izbjegavao jasan stav o rješenju u vidu dvije države. Međutim, nedavno je zagovarao aneksiju Jordanske doline. Na unutarpolitičkom planu želi “sačuvati židovski karakter Izraela” i više ulagati u zdravstvo, obrazovanje i ekonomske inovacije.

“Rus”: Avigdor Lieberman (Yisrael Beitenu, 7 mjesta)

“Israel Beitenu” – “Naša kuća Izrael” – stranka je Izraelaca koji su se doselili iz Rusije i političke domovine Avigdora Liebermana. 62-godišnji bivši ministar vanjskih poslova smatra se ultranacionalističkim tvrdolinijašem – zalaže se doduše za rješenje dvije države, ali  pod uslovom da većina Palestinaca s izraelskim putovnicama izgubi državljanstvo i bude preseljena na palestinske teritorije.

Želi pripojiti izraelska naselja na Zapadnoj obali, a zauzvrat bi Zapadnoj obali mogla biti ustupljena manja, arapskim stanovništvom naseljena područja u Izraelu. Njegova stranka smatra se sekularnom i čvrsto odbacuje vjersku politiku ultraortodoksnih stranaka. Zalaže se za daljnji razvoj slobodnog tržišta i daljnje otvaranje zemlje stranim, ne manje važnim ruskim investitorima.

Odmetnik: Gideon Saar (Nova nada, 6 mjesta)

Mnogo je godina Saar bio pristaša Benjamina Netanyahua. Kad je Netanyahu optužen za korupciju 2019. godine, glasovao je protiv premijera za predsjednika stranke Likud – i izgubio je.

Krajem 2020. godine Saar je napustio Likud i osnovao stranku “Nova nada”. Ovaj pravnik odbacuje rješenje u vidu dvije države i u najmanju ruku sklon je aneksiji Zapadne obale. Njegova stranka, koja se odvojila od Likuda, smatra se konzervativnom i zalaže se za tržišno gospodarstvo s jakom socijalnom potporom, ali inače relativno malim državnim utjecajem.

Feministkinja: Merav Michaeli (Avoda, 7 mjesta)

Tek u januaru 2021. godine je izabrana za novu čelnicu stranke, Merav Michaeli trebao je udahnuti novi život staroj Laburističkoj stranci Yitzhaka Rabina i Shimona Peresa. Mnogo je godina stranka bila odlučujuća sila u izraelskoj politici. Međutim, najkasnije od prijelaza u novi milenij, morala se boriti sa sve većim gubicima glasova. Čini se da je slobodni pad zasad zaustavljen – iako na niskoj razini.

Politički gledano, ljevičarska Laburistička stranka zalaže se prije svega za tržišnu ekonomiju s jakim socijalnim programima; također je za povećanje minimalne plaće i povoljne cijene stanovanja. Što se tiče sigurnosne politike, ona zagovara “provedive pregovore” s Palestincima. “Dom za židovski narod, jednakost za sve, pravedno društvo i sigurnost za sve u potrazi za mirom” – ovako Merav Michaeli iznosi ciljeve svoje stranke. U Knessetu se ističe prije svega kao progresivna političarka koja se, između ostalog, bori za prava žena i LGBTQ.

Lijeva stranka: Nitzan Horowitz (Meretz, 6 mjesta)

Od 2019. Horowitz je na čelu vjerojatno stranke koja je najveće lijevo u Knessetu. Njegova stranka “Meretz” bila je prva cionistička stranka koja je prihvatila ideju palestinske države i podržava pozive na povlačenje Izraela sa Zapadne obale. Ona zagovara građanska prava, socijalnu pravdu i vjersku raznolikost – kao i legalizaciju lakih droga. Sam Horowitz prvi je vođa stranke u Izraelu, koji je otvoreno istupio kao homoseksualac, i stoga veliki zagovornik istospolnih brakova.

Nestalni: Mansour Abbas (izraelsko-arapska stranka Ra'am, 4 mjesta)

Koliko god šarena bila opisana koalicija, ona u Knessetu ima samo 58 od potrebnih 61 mjesta. Stoga, osim o vlastitim političkim razlikama, ovisi i o toleranciji izraelsko-arapske stranke Ra'am.  Socijalno konzervativni Ra'am prilično je skeptičan prema bilo kojoj liberalnoj modernizaciji. Još u aprilu je čelnik stranke Mansour Abbas čak mogao zamisliti koaliciju s Netanyahuom – no onda je u kratkom roku promijenio stranu.

Vladajuća koalicija je, dakle, na klimavim nogama. I pored toga što se Netanyahu-era zasada okončava, Izrael se i dalje unutar zemlje suočava s nesigurnim vremenima.

Čitajte više