Vjernici potvrdili bezrezervno povjerenje i podršku Islamskoj zajednici

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Utvrđena je cijena kurbana, te donijete odluke koje se tiču implementacije normativnih akata Islamske zajednice.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Na proširenoj sjednici Mešihata IZ-e u Srbiji, kojoj su prisustvovali glavni imami i rukovodioci ustanova Islamske zajednice, održanoj 02.06.2021. godine u Islamskom centru Gazilar, usvojen je Izvještaj o ramazanskim aktivnostima, kao i Izvještaj o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

Nakon podnijetih izvještaja, konstatovano je da su sve ramazanske aktivnosti, uprkos i dalje aktuelnoj pandemiji korona virusa, realizirane prema planu i predviđenoj dinamici, posebno na polju akcije prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, gdje su i pored medijske hajke i opstrukcija od strane različitih faktora predvođenih paravjerskom tvorevinom ostvareni izuzetni rezultati.

Tim povodom, Islamska zajednica je izrazila zahvalnost i priznanje svim vjernicima na svijesti, zrelosti i povjerenju, kao i imamima i ostalim službenicima Islamske zajednice koji su doprinijeli uspješnosti ove akcije, čime je pokazana odlučnost u očuvanju jedinstva i jačanju Islamske zajednice.

Na sjednici je verifikovano šest novih uvakufljenja na području medžlisa Novi Pazar, Sjenica i Prijepolje ukupne površine oko dva hektara zemljišta, ili 20.000 kvadratnih metara. Također, verifikovana su četiri nova čuvara Allahove knjige, tj. dva hafiza i dvije hafize, koji su hifz položili pred Komisijom Mešihata.

Utvrđena je cijena kurbana, te donijete odluke koje se tiču implementacije normativnih akata Islamske zajednice.

Na sjednici je donijeta odluka o reaktiviranju Udruženja uleme, kao i osnivanju Udruženja svršenika Medrese Gazi Isa-beg.

Čitajte više