OŠ Avdo Međedović domaćin republičkog takmičenja iz bosanskog jezika

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Školska takmičenja iz bosanskog jezika i jezičke kulture su održana tokom marta, a općinska tokom mjeseca aprila.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Republičko takmičenje iz bosanskog jezika za učenike osmog razreda osnovne škole održano je u subotu 29.05.2021. godine u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.Domaćin ovogodišnjeg takmičenja bila je osnovna škola “Avdo Međedović” u Novom Pazaru. Na takmičenju su učestvovali učenici osmog razreda iz Sandžaka.

Takmičenja iz bosanskog jezika se ove godine održavaju u smanjenom intenzitetu odnosno samo za učenike osmog razreda osnovne škole, uslijed pandemije koronavirusa, i to na preporuku Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

Pobjednica ovogodišnjeg takmičenja je Dina Omerović – učenica OŠ Vuk Karadžić, a njen mentor bila je prof. Alma Rizvanović.

Drugo mjesto je pripalo je Lejli Ibrović (OŠ Vuk Karadžić) i Hani Mašović (OŠ 12. Decembar – Sjenica), dok su treće mjesto zauzele Mejra Hamzić (OŠ 12. Decembar – Sjenica), Hanifa Ujkanvić (OŠ Avdo Međedović) i Ajša Mušić (OŠ Avdo Međedović).

Školska takmičenja iz bosanskog jezika i jezičke kulture su održana tokom marta, a općinska tokom mjeseca aprila.

Takmičenje iz bosanskoga jezika se organizuje već sedmi put i ono ima za cilj da podstakne učenike na sticanje lingvističkih znanja o maternjem jeziku, razvijanje saznanje o značaju književnog jezika kao i afirmaciju najkvalitetnijih rezultata u nastavi bosanskoga jezika i jezičke kulture.

Od 2016. godine, takmičenje iz bosanskog jezika nalazi se u zvaničnom kalendaru takmičenja i smotri Ministarstva prosvjete Republike Srbije.

Čitajte više