EMA odobrila upotrebu BioNTech-ove vakcine za djecu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Evropska agencija za lijekove (EMA) dala je zeleno svjetlo za vakcinaciju djece i adolescenata između 12 i 15 godina BioNTech i Pfizer-ovom vakcinom.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Odluka o odobrenju za upotrebu vakcine za djecu i mlade objavljena je sinoć nakon vanrednog sastanka Odbora za humanu medicinu Evropske agencije za lijekove (EMA) u Amsterdamu. Iako se odobrenje prvobitno očekivalo u junu, EMA je pak ubrzala donošenje ove odluke. Njemački proizvođač cjepiva BioNTech i njegov američki partner Pfizer podnijeli su zahtjev za odobravanje vakcine i za djecu i mlade u dobi od 12 do 15 godina i priložili studije o njenoj vrlo dobroj djelotvornosti i podnošljivosti kod vakcinisanih

Tako je BioNTech/Pfizer-ova vakcina Comirnaty postala prvo cjepivo protiv korone za djecu i mlade koje je dobilo odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji. Do sada se Biontech/Pfizer-ovo cjepivo moglo koristiti za vakcinaciju u dobi od 16 godina. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) još 10. maja je izdala hitno odobrenje za upotrebu Comirnaty vakcine za djecu i adolescente od 12 do 15 godina. Tako je u SAD-u to cjepivo već nekoliko sedmica u upotrebi.

Njemački Stiko oprezan

Njemačka Stalna komisija za vakcinaciju (Stiko) ukazala je, međutim, da čak i u slučaju odobrenja upotrebe cjepiva od strane EMA-e možda neće dati opću preporuku za cijepljenje za svu djecu, već samo za djecu sa ranijim oboljenjima.

U raspravi o cijepljenju djece i adolescenata, Komisija insistira na tome da se koriste medicinski, a ne politički kriteriji. Predsjedavajući komisije Thomas Mertens je u izjavi za list “Rheinische Post” upozorio da je rasprava zasjenjena predizbornom kampanjom. “Previše je argumenata koji unose metež i koji nemaju nikakve veze jedni s drugima, a dan izbora je pred vratima”, rekao je Mertens.

On se, kako je još rekao, nada da će debatu obilježiti “trezvenost i racionalno razmišljanje”. Također je ponovo odbio povezivanje statusa vakcinacije učenika sa pitanjem povratka učenika na školsku nastavu. “Ako zdravoj djeci nije nužno cjepivo da ih zaštiti, to povezivanje je pogrešno”, naglasio je Martens.

I član Stalne komisije za vakcinaciju Martin Terhardt također je upozorio na vršenje političkog pritiska na preporuke o vakcinaciji djece i adolescentata. “Mi smo nezavisno naučno tijelo”, istakao je on u intervjuu za Bayerischer Rundfunk. Komisija za cijepljenje će kao i obično, pojasnio je on, “odlučivati na temelju naučnih, a ne političkih kriterija”.

Terhardt je pak ukazao i na moguće rizikevakcinacije djece i adolescenata. “Ono što nama još nije poznato su rijetki rizici usljed cijepljenja”, zbog čega je on radije sklon suzdržanosti. Naučna evaluacija upotrebe cjepiva za ovu starosnu grupu, kako je istakao, još nije završena. Komisija još uvijek čeka na podatke iz Sjedinjenih Američkih Država, koji bi trebali biti dostupni tek za nekoliko mjeseci.

Čitajte više