Počinje peto izdanje Pop Art Festivala

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala tematski je posvećen velikanima bh. književnosti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U želji da podstaknu snažniju saradnju među mladim umjetnicima koji stvaraju kroz različite medije promovišući popularne umjetničke izraze, čime doprinose savremenom, naprednom i urbanom imidžu grada Sarajeva, Udruženje građana Pogon, uz saradnju sa istaknutim umjetnicima, kulturnim radnicima i obrazovnim institucijama – organizuje peti po redu Pop Art Festival – PAF2021 koji će se održati od 28. maja do 5. juna 2021. godine na nekoliko lokacija u Sarajevu.

– Do sad smo organizovali četiri Pop Art Festivala (2017.-2020.) i svake godine održano je mnoštvo Panel diskusija na kojima smo razgovarali o sarajevskoj kulturno-umjetničkoj sceni, koju ujedno podrazumijeva i specifičan sarajevski duh. Više stotina mladih ljudi koji su se učestvovali na radionicama imali su priliku educirati se kroz časove koje su držali istaknuti bh. umjetnici, a odali smo i počast sarajevskim muzičkim ikonama oslikavanjem šest murala, uključujući i mural posvećen Davorinu Popoviću, koji je postao svojevrsna turistička atrakcija, kazao je Zlatko Novaković, organizator Pop Art Festivala.

Ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala tematski je posvećen velikanima bh. književnosti. Kroz niz savremenih umjetničkih izraza odati će počast osmorici bh. književnika koji su svojim likom i djelom simbol antifašizma: Branku Ćopiću, Skenderu Kulenoviću, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Isaku Samokovliji, Maku Dizdaru, Rodoljubu Čolakoviću i Veselinu Masleši, a čije spomen-biste se nalaze na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, gdje će se 5. juna održati i centralna manifestacija ovogodišnjeg izdanja Pop Art Festivala.

Standardni dio programa čine i dvije zanimljive panel diskusije koje će se održati 2. i 5. juna u Kinu Meeting Point na temu Teatarska režija i Kako živjeti od umjetnosti?. Od 7. do 11. juna muralist Benjamin Čengić će na zidu pored zgrade Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, na Vilsonovom šetalištu oslikati mural posvećen motivima iz književnih djela 8 pomenutih bh. književnika.

Danas sa radom počinju i kreativne radionice koje će se u sklopu Pop Art Festivala održati od do 5. juna u JU Dječija kuća Novo Sarajevo i klubu Jazzbina Sarajevo. Kreativne radionice svake godine pružaju mogućnost polaznicima da steknu nova znanja i vještine u oblasti glume, fotografije, dizajna, ilustracije i muzike.

Ulaz na sve festivalske događaje je slobodan.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Prijatelji Festivala su PRO-Budućnost, Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Otvorena scena Obala, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Kino Meeting Point, Jazzbina Sarajevo, Ideas Business Lab, ALAJ, Print Mania i Obojena Klapa.

Čitajte više