Smotra nagrađivanih međunarodnih filmova od 10. do 12. juna u Banjoj Luci

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Početak projekcija sve tri festivalske večeri je zakazan za 18 časova, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera zaštite.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

Drugo izdanje filmskog festivala Cinema Parallels bit će održano od 10. do 12. juna u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjoj Luci. Publika će tokom tri festivalska dana moći pogledati 14 kinematografskih ostvarenja, a većina filmova koje je za ovogodišnji Cinema Parallels odabrala Adriana Truhijo, umjetnička direktorica festivala, nagrađena je na priznatim regionalnim i međunarodnim festivalima.

Cinema Parallels će tako u četvrtak 10. juna u 18 časova otvoriti njemačko-austrijski film Space Dogs u režiji Else Kremser i Levina Petera, nakon čega će prisutni moći da razgovaraju sa Simonom Peterom, koji je bio zadužen za dizajn zvuka ovog ostvarenja. Prve večeri publika će od 20.30 časova moći da pogleda i film Red Moon Tide (Lúa vermella), španskog reditelja Loisa Patiña.

Druge festivalske večeri, u petak 11. juna, banjalučka publika će moći uživati u ostvarenju Sretan Božić, Yiwu, čiju režiju potpisuje Mladen Kovačević iz Srbije, nakon čega je planirana panel diskusija sa predstavnicima Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci. Dio programa posvećen američkoj eksperimentalnoj rediteljki Lynne Sachs počinje u 20.30 časova, a biće prikazana četiri njena filma, i to The Washing Society, Tornado, The Small Ones i E•pis•to•lar•y: Letter to Jean Vigo.

Posljednji dan festivala, subota 12. juna, započet će projekcijom filma Things We Dare Not Do meksičkog reditelja Bruna Santamarije, nakon čega od 20 časova počinje program Parallels Joy, koji čini izbor kratkih filmova iz regije. Među njima će se naći Sunce, vrati se Milice Jokić iz Srbije, zatim Osamdeset dinara iza kojeg stoji Inma de Rejes, takođe iz Srbije. Tu su još i Korijeni Stefana Tomića, kao i University of Disaster i Dreaming of Prey to Grasp Shadow, oba u režiji Radenka Milaka te Zašto mama vazda plače? Karmen Obrdalj iz BiH.

Početak projekcija sve tri festivalske večeri je zakazan za 18 časova, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera zaštite. Ulaz će biti slobodan, ali će funkcionisati po principu preuzimanja karata u Gradskom pozorištu Jazavac, radi ograničenog broja posjetitelja zbog navedenih mjera.

Podsjetimo, Cinema Parallels je posvećen podršci nezavisnim i inovativnim filmovima, sa naglaskom na prikazivanju stvarnosti kroz film, u svoj njenoj raznolikosti i oblicima, kroz poseban kustoski izbor međunarodnih i regionalnih savremenih filmova.

Ovogodišnje izdanje Cinema Parallels bit će realizovano uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u partnerstvu sa Gradskim pozorištem Jazavac te u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, dok iza organizacije stoji Video Kabinet.

Čitajte više