Maloljetni migranti preplavili španjolsku enklavu Ceutu

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Otkako su počeli masovni prelasci granice, oni su popraćeni brojnim osudama španjolskih oružanih snaga za nasilje, uključujući svjedočenja migranata i tražitelja azila o protjerivanju natrag prema moru nakon što je Maroko otvorio granice.
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

Ovaj članak može da se sluša Poslušajte tekst koji slijedi u nastavku

U španjolsku sjevernoafričku enklavu Ceutu posljednjih tjedana stiže sve više migrantske djece bez pratnje. Više od 8.000 migranata i tražitelja azila ušlo je kopnenim i morskim putem, od čega mnogi plivajući, na teritorij Ceute prošlog tjedna, nakon što je Maroko olabavio kontrolu granica. Među njima su stotine djece i adolescenata, za koje Ceuta teško pronalazi adekvatan smještaj. Iz Crvenog križa u Ceuti za Euronews izjavili su da je barem 600 djece bez pratnje smješteno u jednom skladištu koje je pretvoreno u dječje sklonište. Djecu nadzire Nacionalna policija jer nakon ulaska u Ceutu moraju provesti deset dana u karanteni. Pojavile su se sumnje po pitanju uvjeta u kojima se djeca nalaze: jedan maloljetnik objavio je snimku kupaonice čiji je pod prekriven izmetom jer su WC-i u ustanovi pokvareni, a za španjolske novine El País izjavio je da želi izaći od tamo. Lokalni mediji izvještavaju da brojna druga djeca koja nisu primljena u skloništa spavaju na ulici.

Mabel Deu, potpredsjednica Ceute, rekla je da su neki problemi, poput zaštopanih WC-a u jednom skladištu riješeni, ali da je situacija postala neizdrživa. Za to je okrivila španjolsku vladu koja je, prema njenim riječima, obećala da će svi prazni prostori u vlasništvu države biti prenamijenjeni u skloništa za djecu, ali to nije učinjeno. Deu je izjavila da vjeruje da su brojna djeca, kao i tisuće Marokanaca koji su ušli u Ceutu, bili izmanipulirani. “Mnoga od te djece, kako smo čuli, bila su uvjerena da odlaze u Ceutu na nogometnu utakmicu“, Deu je izjavila. Pritom bi pretpostavljeni motiv takve “manipulacije” bili napeti odnosi između Maroka i Španjolske, odnosno nezadovoljstvo Maroka odnosom Španjolske prema Brahimu Ghaliju, čelniku Fronte Polisario, skupine koja se već desetljećima bori za neovisnost Zapadne Sahare od Maroka. Ghalija, zajedno s drugim čelnicima Fronte Polisario, organizacije za ljudska prava i pojedinci iz Zapadne Sahare optužuju za ratne zločine, a Španjolski vrhovni sud uručio mu je poziv za preliminarno saslušanje za 1. lipnja. Maroko, koji inače surađuje sa Španjolskom u suzbijanju dolazaka migranata u Ceutu i drugu španjolsku enklavu Melillu, prije masovnog dolaska migranata u Ceutu upozorio je Španjolsku da će Ghalijeva prisutnost u Španjolskoj pod lažnim imenom imati posljedice. Pretpostavlja se da je prijem Ghalija u bolnicu u Španjolskoj izazvao bijes Maroka i potaknuo povlačenje vojske s marokanske granice prema Ceuti. Ceuta je jedan od dva teritorija, uz grad Melillu – također španjolsku enklavu u sjevernoafričkom području, koji čine jedinu kopnenu granicu EU i Afrike. Gradovi Ceuta i Melilla pod španjolskim su suverenitetom od 16., odnosno 17. stoljeća, i ujedno su jedini ostaci teritorija koje je Španjolska nekad kontrolirala u Africi.

Otkako su počeli masovni prelasci granice, oni su popraćeni brojnim osudama španjolskih oružanih snaga za nasilje, uključujući svjedočenja migranata i tražitelja azila o protjerivanju natrag prema moru nakon što je Maroko otvorio granice. Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u priopćenju da će pojačati prisutnost sigurnosnih snaga na granici s Marokom. Španjolska je potvrdila da je u Maroko vratila više od polovice pristiglih migranata i da su se obje države nedavno složile da će Španjolska vratiti u Maroko sve one koji pokušaju ilegalno ući u Ceutu morskim putem. Ceuta je od Maroka odvojena dvostrukom žičanom ogradom, a kako bi odvratili migrante od prelaska granice, pripadnici španjolskih oružanih snaga ispustili su i suzavac na tom području.

Otkako djeca bez pratnje ulaze u Ceutu, Amnesty International objavio je izjavu u kojoj podsjećaju vlasti da “moraju osigurati zaštitu interesa djece u svakom pojedinom slučaju, i da se tim mladim ljudima mora omogućiti međunarodna zaštita na zahtjev“. Španjolski zakon propisuje da vlasti moraju zbrinuti maloljetne migrante bez pratnje.

Čitajte više